AKTUELNO

Osnivač humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" Arno Gujon izjavio je da je priveden na administrativnoj liniji Merdare, da su se prema njemu ponašali kao da je kriminalac, kao i da mu je uručena zabrana ulaska na Kosovo, na neodređeno vreme, bez obrazloženja.

Gujon, kome je juče zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju, rekao je za Novo jutro Televizije Pink da je juče išao prema selu Prekovce, kod Novog Brda i da je na administrativnoj liniji Merdare priveden.

- Kada sam dao cariniku kosovskom svoju ličnu kartu, on je rekao da izađem iz auto i onda je naredio policajcu koji je bio pored mene da mi stavi lisice, da me privede i taj carinik me je gledao u oči i rekao „Ti si zatvoren, ideš u zatvor sad“ – izjavio je Gujon.

Kako dodaje, policajac koji je bio pored njega je bio Srbin i nije hteo da mu stavi lisice, ali su ga ipak pod pratnjom odveli do carinskih prostorija.

- Tamo su me pretresli i ispitivali jedno tri sata. Oni su se ponašali prema meni kao da sam kriminalac. Pretresali su i auto, skinuli sve što je moguće, nakon toga su mi uručili zabranu ulaska na Kosovo, na neodređeno vreme i bez obrazloženja. Na pitanje zašto nemam odgovor, oni nisu naveli ništa i zapravo nemaju ništa da kažu – ocenio je Gujon.

On ističe da to nije bio kraj i da je nakon toga čuo da su rekli da će po njega doći specijalna ekipa iz Prištine.

Foto: TvPink Printscreen

- Ja sam mislio da će da me uhapse i da me stave u zatvor, kao što su činili bezbroj puta mnogim Srbima u enklavama, koji su bez ikakvih obrazloženja zadržavani po nekoliko meseci u pritvoru. Mislio sam da će se to i meni desiti. Očigledno se oni ne zadovoljavaju time da hapse Srbe bez razloga, već su počeli da hapse i da zabranjuju ulazak na Kosovo onima koji Srbima pomažu – naveo je Gujon.

Prema njegovim rečima ta specijalna ekipa su bili pripadnici kosovske obaveštajne službe i oni su ga ispitivali.

- Oni su me dugo ispitivali u drugoj prostoriji o humanitarnom radu, o tome sa kim sarađujemo, kako se finansiramo. Onda sam video da njima smeta to što radimo u Francuskoj, kada obaveštavamo javnost preko uglednih medija i obaveštavamo o teškoj humanitarnoj situaciji u enklavama na KiM, i to bez politike, bez krupnih reči – rekao je Gujon.

Kako dodaje, on insistira na tome da je bitno da se govori o kršenju ljudskih prava na Kosovu i Metohiji.

- To je bitno da znaju ljudi na zapadu, da u Francuskoj znaju šta se dešava na dva sata avionom od Pariza, u kakvoj situaciji žive ti ljudi, kao u getoima. Njima smeta što govorim tu istinu, pa su mi zapretili da će oni na sve moguće načine da uprljaju moju ličnost i moj imidž. Osećao sam se veoma loše i nezgodno kada sam dobio te pretnje, jer pretnje obaveštajne službe nisu mala stvar, i to zbog humanitarnog rada – istakao je Gujon.

ŠKOLSKI I ZDRAVSTVENI SISTEM - STUBOVI OPSTANKA SRBA NA KOSOVU I METOHIJI

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović, istakao je da su značajne investicije države Srbije na KiM i rekao da su stubovi opstanka Srba na KiM školski i zdravstveni sistem.

- To je nešto što je esencijalno i nešto što se od početka stavlja na vrh agende naših prioriteta i za šta se najviše borimo. Predsednik Vučić je uvideo potrebu da više treba ulagati u zdravstveni sistem. Krenuli smo u realizaciju nove bolnice i mislimo da je ona pečat našeg opstanka na KiM – kazao je Popović.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, sa nekim stvarima ide teško jer se nikad ne zna na koje prepreke ćete naići što se tiče samog sistema koji funkcioniše u Prištini.

- Ono što me isto tako raduje je što će se poboljšati uslovi i u školstvu. Već imamo dosta planova za narednu godinu – izjavio je Popović.

GAZIVODE VAŽNE ZA ČITAVU TERITORIJU KOSOVA

Direktor JP "Ibar" Zubin Potok Srđan Vulović objašnjavajući značaj Gazivoda rekao je da one nisu važne samo za Zubin potok i za sever Kosova, već i za čitavu teritoriju Kosova.

- Važno je zato što termoelektrana Obilić A i Obilić B koriste vodu sa Gazivoda za hlađenje svojih postrojenja. Voda putuje nekih šest kilometara na sat i do Obilića treba nekih 6 do 7 sati. Ukoliko bi se voda sa Gazivoda zaustavila, odnosno ne bi dopremila do Obilića, termoelektrana bi morala da prestane sa radom – objašnjava Vulović.

Kako dodaje, prestanaka TE sa radom automatski znači da bi cela teritorija Kosova i Metohije nema električnu energiju.

Foto: TvPink Printscreen

- To je jedan od glavnih problema spora oko Gazivoda. Drugi problem je vodosnabdevanje, vodom se snabdeva 500 do 800 hiljada stanovnika – kazao je Vulović.

On je rekao da od ratnih dešavanja na KiM do danas, sva ulaganja na Gazivodama su iz fondova republike Srbije.

- Poslednja rekonstrukcija krune brane i prelivnog zida koštala je milion i 50 hiljada evra – podsetio je Vulović i dodao da od 2013. godine ovo preduzeće od prištinske vlade nije dobilo ni dinara.

Više o pomenutim temama pogledajte u videu koji sledi:

#Arno Gujon

#Kosovo i Metohija

'