separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

GUJON ZA PINK: ISPITIVALI SU ME TRI SATA I PONAŠALI SE PREMA MENI KAO DA SAM KRIMINALAC (VIDEO)


Osnivač humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" Arno Gujon izjavio je da je priveden na administrativnoj liniji Merdare, da su se prema njemu ponašali kao da je kriminalac, kao i da mu je uručena zabrana ulaska na Kosovo, na neodređeno vreme, bez obrazloženja.


Gujon, kome je juče zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju, rekao je za Novo jutro Televizije Pink da je juče išao prema selu Prekovce, kod Novog Brda i da je na administrativnoj liniji Merdare priveden.

- Kada sam dao cariniku kosovskom svoju ličnu kartu, on je rekao da izađem iz auto i onda je naredio policajcu koji je bio pored mene da mi stavi lisice, da me privede i taj carinik me je gledao u oči i rekao „Ti si zatvoren, ideš u zatvor sad“ – izjavio je Gujon.

Kako dodaje, policajac koji je bio pored njega je bio Srbin i nije hteo da mu stavi lisice, ali su ga ipak pod pratnjom odveli do carinskih prostorija.

- Tamo su me pretresli i ispitivali jedno tri sata. Oni su se ponašali prema meni kao da sam kriminalac. Pretresali su i auto, skinuli sve što je moguće, nakon toga su mi uručili zabranu ulaska na Kosovo, na neodređeno vreme i bez obrazloženja. Na pitanje zašto nemam odgovor, oni nisu naveli ništa i zapravo nemaju ništa da kažu – ocenio je Gujon.

On ističe da to nije bio kraj i da je nakon toga čuo da su rekli da će po njega doći specijalna ekipa iz Prištine.

Autor: TvPink Printscreen

- Ja sam mislio da će da me uhapse i da me stave u zatvor, kao što su činili bezbroj puta mnogim Srbima u enklavama, koji su bez ikakvih obrazloženja zadržavani po nekoliko meseci u pritvoru. Mislio sam da će se to i meni desiti. Očigledno se oni ne zadovoljavaju time da hapse Srbe bez razloga, već su počeli da hapse i da zabranjuju ulazak na Kosovo onima koji Srbima pomažu – naveo je Gujon.

Prema njegovim rečima ta specijalna ekipa su bili pripadnici kosovske obaveštajne službe i oni su ga ispitivali.

- Oni su me dugo ispitivali u drugoj prostoriji o humanitarnom radu, o tome sa kim sarađujemo, kako se finansiramo. Onda sam video da njima smeta to što radimo u Francuskoj, kada obaveštavamo javnost preko uglednih medija i obaveštavamo o teškoj humanitarnoj situaciji u enklavama na KiM, i to bez politike, bez krupnih reči – rekao je Gujon.

Kako dodaje, on insistira na tome da je bitno da se govori o kršenju ljudskih prava na Kosovu i Metohiji.

- To je bitno da znaju ljudi na zapadu, da u Francuskoj znaju šta se dešava na dva sata avionom od Pariza, u kakvoj situaciji žive ti ljudi, kao u getoima. Njima smeta što govorim tu istinu, pa su mi zapretili da će oni na sve moguće načine da uprljaju moju ličnost i moj imidž. Osećao sam se veoma loše i nezgodno kada sam dobio te pretnje, jer pretnje obaveštajne službe nisu mala stvar, i to zbog humanitarnog rada – istakao je Gujon.

ŠKOLSKI I ZDRAVSTVENI SISTEM - STUBOVI OPSTANKA SRBA NA KOSOVU I METOHIJI 

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović, istakao je da su značajne investicije države Srbije na KiMrekao da su stubovi opstanka Srba na KiM školski i zdravstveni sistem.

- To je nešto što je esencijalno i nešto što se od početka stavlja na vrh agende naših prioriteta i za šta se najviše borimo. Predsednik Vučić je uvideo potrebu da više treba ulagati u zdravstveni sistem. Krenuli smo u realizaciju nove bolnice i mislimo da je ona pečat našeg opstanka na KiM – kazao je Popović.

Autor: TvPink Printscreen

Kako dodaje, sa nekim stvarima ide teško jer se nikad ne zna na koje prepreke ćete naići što se tiče samog sistema koji funkcioniše u Prištini.

- Ono što me isto tako raduje je što će se poboljšati uslovi i u školstvu. Već imamo dosta planova za narednu godinu – izjavio je Popović.

GAZIVODE VAŽNE ZA ČITAVU TERITORIJU KOSOVA

Direktor JP "Ibar" Zubin Potok Srđan Vulović objašnjavajući značaj Gazivoda rekao je da one nisu važne samo za Zubin potok i za sever Kosova, već i za čitavu teritoriju Kosova.

- Važno je zato što termoelektrana Obilić A i Obilić B koriste vodu sa Gazivoda za hlađenje svojih postrojenja. Voda putuje nekih šest kilometara na sat i do Obilića treba nekih 6 do 7 sati. Ukoliko bi se voda sa Gazivoda zaustavila, odnosno ne bi dopremila do Obilića, termoelektrana bi morala da prestane sa radom – objašnjava Vulović.

Kako dodaje, prestanaka TE sa radom automatski znači da bi cela teritorija Kosova i Metohije nema električnu energiju.

Autor: TvPink Printscreen

- To je jedan od glavnih problema spora oko Gazivoda. Drugi problem je vodosnabdevanje, vodom se snabdeva 500 do 800 hiljada stanovnika – kazao je Vulović.

On je rekao da od ratnih dešavanja na KiM do danas, sva ulaganja na Gazivodama su iz fondova republike Srbije.

- Poslednja rekonstrukcija krune brane i prelivnog zida koštala je milion i 50 hiljada evra – podsetio je Vulović i dodao da od 2013. godine ovo preduzeće od prištinske vlade nije dobilo ni dinara.

Više o pomenutim temama pogledajte u videu koji sledi:

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti