AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa francuskim senatorom Olivijeom Kadikom, nakon koga je izjavio da je Srbija dobila punu podršku od Francuske na putu za EU.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa francuskim senatorom Olivijeom Kadikom u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Predsednik je u izjavi za medije nakon sastanka rekao da je Senator Kadik neko ko poznaje prilike na Balkanu i ko je veoma posvećen dešavanjima na ovim prostorima.

- Razgovarali smo o svemu što bi moglo da donese dugoročan mir i stabilnost. Dobili smo punu podršku od Kadika na putu za EU. Očekujemo dolazak Makrona početkom decembra - rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je ovo bila izuzetno važna poseta za nas.

Foto: Tanjug

- Mi smo razgovarali o ekonomiji, o tome koliko je važna činjenica što je Vansi uzeo koncesiju za beogradski aerodrom, jer aerodrom je prvo lice zemlje koje vidite kada ulazite u državu, i to će biti ogroman podsticaj za francuske investitore da dolaze u našu zemlju. Uvećali smo trgovinsku razmenu u prvih šest meseci za 9 odsto sa Francuskom, što znači da ćemo ove godine prvi put preći cifru od milijardu evra. Želimo da ta razmena bude još mnogo veća - izjavio je Vučić.

Kako dodaje, posebno ga je obradovalo što je Kadik razgovarao sa francuskim investitorima i da su oni pokazali interes za ulaganje u Srbiju.

Foto: Tanjug

- Francuska i Srbija su prijatelji od davnina. Rekonstruisan je spomenik zahvalnosti na Kalemegdanu koji će uskoro biti otkriven, a novac u tu rekonstrukciju uloožile su vlade i Francuske i Srbije. Čini mi se da i večerašnji dolazak unuke Franša D'eperea ovde i izdavanje memoara pokazuje da ponovo pravimo odnose koji su bliski i govore o zajedničkoj budućnosti, a ne samo o zajedničkoj prošlosti - rekao je Vučić i dodao:

- Još jedanput želim da se zahvalim Kadiku i da poželim prijatan boravak u Beogradu. A predsedniku Makronu recite da smo uvereni da ćemo ga dočekati na domaćinski način - kazao je Vučić.

Francuski senator Kadik izjavio je da Francuska vidi i ceni napore koje Srbija ulaže kako bi se pridružila Evropskoj uniji.

- Mislim da je i za vašu zemlju a i za EU u interesu da se to desi. Kada ste poslanik nemate izvršnu vlast, ali možete da delujete. Ja delujem na privrednom planu. U osam proteklih meseci, osam malih i srednjih preduzeća su došli u Srbiju. Svaka investicija je bila uspešna u Srbiji. To je izuzetno pozitivna poruka koja daje nadu i razvija poverenje u vašu privredu - rekao je Kadik.

Foto: Tanjug

On je rekao da što se tiče političke situacije, da su napori koje Srbija ulaže da bi došlo do napretka pri pristupu EU  veoma uspešni.

- Rešavanje razlika između Srbije i Kosova je suštinsko za stabilizaciju Zapadnog Balkana i ostvarivanje evropskih perspekrtiva obe zemlje. Makron je ponovio podršku i podržava vaše napore u tome pravcu. Francuska smatra da obe strane treba da razmotre opcije koje će dovesti do stabilnosti regiona. Izuzetno sam srećan šta vi činite na ovom polju i divim se vašoj hrabrosti.  Mozak Evrope se nalazi između Pariza i Berlina, a srce Evrope je na Balkanu. Čekamo vas smo sa velikim nestrpljenjem - poručio je Kadik.

#Aleksandar Vučić

#Olivijе Kadik

#Sastanak

'