AKTUELNO

Privredni preokret u Srbiji i veliki uspeh predednika Aleksandra Vučića najavljen je investicijom veka i dolaskom kineske kompanije za proizvodnju guma u Zrenjanin, izjavio je Radoslav Veselinović predsednik Galeb grupe.

To je ulaganje značajno jer nije reč o kupovini neke kompanije koja zarađuje novac i pozicionirana je na srpskom tržištu, kao što su operatori mobilne telefonije ili trgovinski lanci, već je grinfild investicija od skoro milijarde evra u konkretnu proizvodnju.

Predsednik Vučić je umeo da prepozna kinesku strategiju i plan da sa proizvodnjom izađu iz Kine i dođu u Evropu, jer će im to doneti rast proizvodnje. Već je dolazak kineske banke bio signal da će ovde biti ozbiljnih investicija, jer Kinezi kad pripremaju velike transfere novca vole da to rade preko svojih banaka.

Koliko smo mogli da čujemo njihov plan je da dostignu proizvodnju od 13 miliona guma godišnje i tom količinom napadnu evropsko tržište. Vučić je uspeo da pozicionira Srbiju na mapi kineskih razvojnih planova, ocenjuje Veselinović.

Sa druge strane dolazak kineske kompanije donosi 1.500 direktnih radnih mesta, ali će tu biti mnogo indirektnog zapošljavanja, jer tolika fabrika podrazumeva angažovanje raznih dobavljača, infrastrukturne radove i svaku moguću vrstu servisiranja takve fabrike.

Foto: Tanjug

Nekoliko hiljada novih plata će se odraziti i potrošnju tako da će i to biti dodatni vetar u leđa srpske privrede.

Ukoliko je ova investicija najava privrednog preokreta u Srbiji, sam preokret bi mogla da predstavlja privatizacija RTB Bor. Koliko možemo da čujemo učestvuje nekoliko kompanija, među njima i jedna iz Rusije i jedna iz Kine. Preokret zapravo predstavlja transformacija tih velikih javnih preduzeća iz privrednih invalida u konsolidovane kompanije, kaže Veselinović.

Sve to trebalo bi da stvori privredni ambijent u kome se normalno posluje, bez crnih rupa koje koče privredni rast, ambijent u kome zarade rastu i dolaze na nivo privredno razvijenih zemalja.

Najveća zasluga što Srbija ide u tom smeru pripada predsedniku Vučiću, koji je 2012. godine zatekao državu pred bankrotom. Primenio je neke nužne, ali nepopularne mere, kao što su smanjenje plata i penzija, koje su sada za nama i vodi privredu Srbije u mirne i stabilne vode, zaključuje Veselinović.

#Aleksandar Vučić

'