AKTUELNO

Gosti Nacionalnog dnevnika, Milan Lađević i Žarko Rakić, složili su se da zamrznut konflikt nije rešenje, kao i da stranke koje se trenutno nalaze u opoziciji imaju slabe ili nikakve političke programe i da su spremni da žrtvuju jedinstvo da bi se domogli vlasti.

Milan Lađević, glavni i odgovorni urednik "Srpskog telegrafa", komentarišući izjavu Marka Đurića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, da Srbija nema pravo da problem Kosova i Metohije ostavlja pokolenjima, rekao je za Nacionalni dnevnik Televizije Pink da bi ne bi to nazvao problemom koji ostavljamo, nego, kako kaže, ratom.

- Ne bih ja to nazvao problemom koji ostavljamo pokolenjima, nego ratom koji ostavljamo našoj deci, našim unucima, ako se ostane pri zamrznutom konfliktu. Zamrznuti konflikt predviđa da se on jednoga dana odmrzne. Narod na Kosovu živi u getu, vidite da nijedan zločin do sada nije rasvetljen, tamo Srbe i dalje terorišu i ako se nešto konkretno ne preduzme, ako se ne reši to pitanje između Albanaca i Srba i stavi tačka na te sukobe, samo će Srbi biti u nepovoljnom položaju - istakao je Lađević.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, danas u Srbiji imamo dve ideje, kako kaže, jednu je izložio predsednik Vučić, a drugu koju predstavlja opozicija, to jest Saša Janković.

- Jednu ideju izložio je predsednik Vučić, a to je razgraničenje, koju ja i podržavam jer smatram da ni jedno drugo rešenje ne može doneti trajan mir u ovom delu Evrope, na Balkanu, pre svega u Srbiji, što je nama najvažnije. Imate i drugi deo, koji je predstavila opozicija, odnosno Saša Janković, a to je da se Kosovu da stolica u Ujedinjenim nacijama i autonomija za Srbe - ocenio je Lađević.

Kako dodaje, važno je da iskoristimo pozitivne talase i našu diplomatiju koja je u ofanzivi.

- Da budemo iskreni, to je zahvaljujući Aleksandru Vučiću i ovoj vlasti. Jasno je da smo pre toga kao zemlja bili ponižavani, da je sa nama mogao da radi ko šta hoće - kazao je Lađević.

Žarko Rakić, glavni i odgovorni urednik „Politike“ istakao je da bi za Srbiju i njenu stabilnost bilo dobro da se postigne dogovor između Beograda i Prištine.

- Bilo bi dobro da se neko rešenje postigne, to bi bilo dobro za Srbiju, za njenu stabilnost, za njenu ekonomiju i standard građana. Poruka je da više niko na ovim prostirima ne bi trebalo da razmišlja da se problemi rešavaju oružjem - naglasio je Rakić.

Foto: TvPink Printscreen

Na to što je Marko Đurić pozvao na jedinstvo našeg naroda, Rakić je rekao da jedinstva trenutno nema jer je opozicija ovu situaciju iskoristila za politički udar na sadašnju vlast.

Pročitajte još: ĐURIĆ: Nemamo pravo da problem Kosova i Metohije ostavljamo pokolenjima

- Činjenica je da nam stranke koje se trenutno nalaze u opoziciji imaju slabe ili nikakve političke programe i da su spremni da žrtvuju jedinstvo da bi se domogli vlasti. Ja mislim da će oni zbog toga biti „kažnjeni“ na izborima. Jedinstvo je nešto što nam treba - istakao je Rakić.

#Milan Lađević

#Žarko rakić

'