AKTUELNO

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak i Vasilije Papović, zamenik glavnog i odgovornog urednika lista Alo, složili su se da je paradoks što su stranke koje su započele pregovore sa Prištinom danas oštri protivnici bilo kakve ideje rešenja problema Kosova, kao i da je neozbiljno što govore o tome da Vučić ne radi dobro, a da oni ne daju nikakvo rešenje.

Krstić je za Nacionalni dnevnik Televizije Pink rekao da će tema Kosova biti još nedeljama i nedeljama, kao i mesecima, jedna od najvažnijih tema.

- To je tema koja opterećuje sve druge teme i od koje zavise sve druge životne teme u Srbiji, zbog toga ona jeste po prirodi stvari toliko bitna. Sa pravom se i mediji bave njome i politički vrh koji vodi pregovore sa Prištinom i Međunarodnom zajednicom, paralelno. Ja mislim da kada pogledate ovu nedelju i izjave svih aktera, od Angele Merkel, do prištinskih vlasti, vi nemate drugi zaključak osim da je problem Kosova apsolutno nerešiv - kazao je Krstić.

Kako dodaje, Srbija ne treba da klone niti da izgubi nadu, već da radi ono što predsednik Vučić radi, a to je, kako kaže, da daje zadnji atom snage u pokušaju da ipak pronađe neki minimum kompromisa.

Foto: TvPink Printscreen

- Da pronađe neki minimum dogovora između Alabanaca i Srba, koji bi definisao neki mir u budućnosti, koji bi definisao odnose na način koji ne bi značili svakih nekoliko godina obnavljanja novih sukoba, već decenije pred nama u kojima bismo mogli da rešavamo neke suštinske probleme, a to su siromaštvo i ekonomski razvoj. U tom smislu, mislim da Vučić radi ono što je jedino moguće i realno, a to je da pokušava na svaki način, u diplomatskim dijalozima sa svim svetskim centrima odlučivanja, da ubedi sve strane u neophodnost dogovora - navodi Krstić.

Prema njegovim rečima, jedino dogovorno rešenje je rešenje, a da svaka nametnuta situacija u kojoj će neko pritisnut silom i nepravdom da prihvati nešto, nije rešenje, već je, kako je ocenio, odlaganje sukoba i prenošenje potencijalnog sukobljavanja na generacije koje dolaze.

- U tom smislu, aktuelna vlast u Srbiji radi dobru stvar, jedinu moguću i najmanje lošu od svih loših, dakle pokušava da dogovori neku vrstu kompromisa. U šumu različitih poruka, da li će naš glavni pregovarač, predsednik Vučić uspeti da pronađe to rešenje, nadam se da hoće, ali je u situaciji u kojoj čitava publika, naročito ona koja je aktivna u javnosti, se svojski trudi da mu odmogne - naglasio je Krstić.

Foto: TvPink Printscreen

On je istakao da predsednik Vučić ne traži rešenje koje je protivno Albancima, već ih poštuje.

- Vučić je to više puta naglasio, da poštuje njihove interese, ali da interes svih treba da bude zadovoljen na način na koji će svako progutati element gorčine, ali i element nekog osećanja da postoji neka relativna pravda - ocenio je Krstić.

Povodom nove runde razgovora u Briselu, Krstić je kazao da mu je svaka vest u kojoj čuje da ima nastavka, posle svih izjava sa albanske strane, jeste velika stvar.

- To je odlična vest za početak, jer je ideja mnogih političkih struktura da se obesmisli taj dijalog i da Srbija u jednom trenutku kaže da više neće učestvovati. Mislim da je dobra stvar kod današnje Srbije što ne odustaje od pregovora. Dok traju pregovori, zamrznuti konflikt se neće pretvoriti u konflikt - istakao je Krstić.

Prema njegovim rečima, u Srbiji imamo situaciju da su stranke koje su započele pregovore sa Prištinom sada protiv rešenja.

- Danas imate situaciju u kojoj stranke koje su započele pregovore sa Prištinom, mislim na Demokratsku stranku, mislim na DSS, pregovore je započeo Koštunica, pregovore je započeo i Boris Tadić, a danas su svi oni oštri protivnici bilo kakve ideje rešenja problema Kosova. Paradoks je da su oni svi protivnici bilo kakvog sporazuma, i to je paradoks nad paradoksima. Kako možete vi koji ste započeli dijalog, dali Albancima više nego što je trebalo, sada da se protivite dijalogu - zapitao je Krstić.

Foto: TvPink Printscreen

Vasilije Papović, zamenik glavnog i odgovornog urednika lista Alo nadovezao se na ovu temu, rekavši da je zaista neozbiljno i nerealno da opozicija za sve ovo vreme samo govori o tome da Vučić ne radi dobro, a da oni ne daju nikakvo rešenje.

- Oni ni jednom nisu rekli koji je njihov plan za Kosovo - istakao je Papović.

Pročitajte još: VUČIĆ: Na Kosovu 9. septembra hoću da razgovaram sa našim narodom - Hoću da bude zapisano u istoriji da sam pokušao da rešim taj problem

#Aleksandar Vučić

#Kosovo i Metohija

'