AKTUELNO

Glavni i odgovorni urednik "Srpskog telegrafa", ali i politikolog Jelena Vukoičić slažu se da konsenzusa oko pitanja Kosova neće biti, iako je ono iznad svake političke borbe. Razlog ovome je, ističu, prikupljanje jeftinih političkih poena. S druge strane, diplomata Živadin Jovanović smatra da je konsenzus moguć, ali da je za njega potrebno dosta vremena.

Politikolog dr Jelena Vukoičić ističe da je tragično đto u Srbiji nema konsenzusa po pitanju Kosova.

- Ne samo da nema konsenzusa, već se ovo pitanje koristi od strane onih koji politički nemaju šanse da dođu do vlasti. Na ovom pitanju pokušavaju da dobiju po koji poen, a možda i mnogo više. Razumem borbu, ali bi pitanje nacionalnog interesa moralo da dođe ispred svega, ali očigledno nije tako. I slavlje opozicije uz pečenje nakon izjave Angele Merkel o nedeljivom Kosovu, to je tragično i nadrealno - kaže Vukoičić.

Ujedinjenje ekstremne liberalno demokratske globalističke NVO, opozicije, dela sveštenstva i intelektualaca desno orjentisanih zasnovano je na mržnji prema Vučiću, iako je kosovsko pitanje iznad predsednika, ističe politikolog i dodaje da ovo govori o problematici društva.

Foto: TV Pink

Kaže i da konsenzus oko Kosova ne postoji i da joj se čini da nikad u skorijoj istoriji nismo bili dalje od njega.

- Ne razumem da neko slavi podršku protiv Srbije, čitava situacija oko KiM nalaže laganiji ritam rešavanja, zato što je potrebno vreme za izgradnju nacionalnog konsenzusa i zato što je potrebno više lobirati i ojačati pregovaračku poziciju Srbije - kaže diplomata Živadin Jovanović za "Novo jutro".

Stav Nemačke, kaže, nije iznenađujuć, a iznenadilo bi kada bi ova država podržala Srbiju.

- Na nišanu Nemačke trenutno je razbijanje Srbije, kao što je nekad bilo razbijanje SFRJ i SRJ. Nemačka je dosledna u svojoj geopolitici kažnjavanja Srbije tokom čitavog 20. veka i početkom 21. veka i nagrađivanja svih srpskih neprijatelja - kaže Jovanović.

Foto: TV Pink

Ističe da je dobra izjava predsednika da ne treba žuriti, jer Srbija treba vremena za sabiranje svojih unutrašnjih nacionalnih snaga i mobilisanja snažniju diplomatsku međunarodnu podršku.

- Ispravno je sačekati izbore u EU i one koji dolaze na vlast, a ne rešavati pitanje preko kolena sa onima koji odlaze - kaže Jovanović.

Glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Srpski telegraf" Milan Lađević smatra da nacionalnog konsenzusa nikada neće biti.

- Pitanje Kosova može da se reši jedino voljom građana iskazanom na izborima - kaže Lađević za Pink.

Ističe da je sramno i žalosno što neki aplaudiraju otimanju celog Kosova. "Liderčići" su, kako kaže, u privatnim razgovorima podržavali ideju razgraničenja koju sada iznosi Aleksandar Vučić.

Foto: TV Pink

- Možda i dalje podržavaju tu ideju, ali znaju da će na ovoj temi naneti štetu Vučiću i da će mu možda srozati rejting. Bitno je da se domognu fotelje, pa bi posle videli šta bi sa Kosovom, a možda bi ga rešavali na isti način kao Aleksandar Vučić. U svakom slučaju, na ovome se skupljaju jeftini politički poeni, to je žalosno - kaže Lađević.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Milan Lađević

#Novo jutro

'