AKTUELNO

Albanci su se u svojim medijima stavili u navodnu odbranu igumana Save, a samo zarad zaštite svoje nezavisnosti optužujući Beograd da napada Janjića zbog njegovih stavova.

Da Albanci na Kosovu za svoju nezavisnost nemaju podršku samo srpske kupus koalicije, NVO, već i igumana Save Janjića, govore i tektovi albanskih medija koji podržavaju stav igumana. Naime, Albanci su se u svojim medijima stavili u navodnu odbranu igumana Save, a samo zarad zaštite svoje nezavisnosti optužujući Beograd da napada Janjića zbog njegovih stavova.

Ništa ne bi bilo sporno da iguman Sava odavno nije podržao kosovsku nezavisnost, kada je hvalio uspeh kosovske sportistkinje Majlinde Keljmendi na osvojenoj zlatnoj medalji na Svetskom prvenstvu u džudou u Rio de Žaneiru, i poručio da je ovo sjajna vest za Kosovo.

- Čestitam Majlini Keljmendi na osvojenom zlatu na Svetskom prvenstvu u džudou, Rio 2013. Sjajna vest za sve na Kosovu - napisao je iguman Janjić na Tviteru.

Albanski mediji prenose da je iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić pod stalnim kritikama vlasti u Beogradu zbog stava koji je protiv razgraničenja na KiM, a koji je predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao najbolje rešenje za budućnost. Ovakav stav predsednika Vučića podržali su mnogi, shvatajući da je neophodno izboriti se barem za nešto na Kosovu koje su odavno izgubile prethodne vlasti svojom neodgovornom politikom.

Zauzimajući kritički stav zbog zalaganja Janjića da se Kosovo ostavi kao celovita i nezavisna teritorija, albanski mediji pišu da je na meti kritika i Sonja Biserko, koja deli stav sa igumanom.

Mediji podsećaju na navode da su se srpska opozicija, Biserko i Janjić radovali i stavu nemačke kancelarke Angele Merkel koja je odbacila ideju razgraničenja.

Podsećamo da su Albanci 2010. godine klicali današnjem članu opozicije Vuku Jeremiću, zahvaljujući mu se na "donaciji" nezavisnosti Kosova koju je dao pred Međunarodnim sudom pravde.

Tada je u prištinskom listu „Gazeta ekspres“ objavljen veliki članak s naslovom „Hvala, Vuče“. On je tada još uvek bio na funkciji ministra.

Albanski mediji u to vreme stalno su pisali o Jeremiću, u pohvalnom tonu.

Sada, zbog napada na one Srbe koji zastupaju iskrivljene stavove, verovatno diktirane, sudeći prema nezadovoljstvu koje je ispoljeno u albanskim medijima, može se reći da se takvim ljudima daje tiha podrška i izražava zahvalnost za napore koje ulažu u ostvarivanju interesa koji nisu nacionalni, srpski.

Pročitajte još: Vulin za Pink: Opozicija, NVO i Sava Janjić ujedinili su se oko borbe za nezavisno i celovito Kosovo! (VIDEO)

#Kosovo

#Sava Janjić

'