AKTUELNO

Zar su monahinje u Đakovici za Savu Janjića dokaz da u tom gradu nije bilo pogroma nad Srbima, na isti način na koji to "dokazuje" i Priština, pita danas predsednik Srpske liste Goran Rakić i konstatuje da je Janjićev odnos prema egzodusu Srba i Crnogoraca iz gradova na Kosovu i Metohiji vrhunac licemerja.

- Neverovatna je njegova potreba da ukazivanje predsednika Aleksandra Vučića na tragične posledice najbrutalniijeg etničkog čišćenja pravoslavnog naroda iz Đakovice relativizuje objavljivanjem fotografija naših monahinja, koje su poslednje svedočanstvo da je u tom gradu nekada živeo veliki broj naših sunarodnika - ukazuje Rakić u saopštenju.

Na isti način, dodaje on, i albanski ekstremisti u Đakovici pokazuju naše monahinje kao dokaz da pogroma Srba u tom gradu nije bilo, i da je u njemu, eto, mogao da ostane ko je hteo.

- A istina je sasvim drugačija, iako su 1981. u Đakovici Srbi i Crnogorci činili oko deset odsto stanovništva, danas ih više nema, i nisu otišli dobrovoljno, a Janjić demantujući tu činjenicu zapravo preuzima albansku argumentaciju - kaže Rakić.

Ako Janjić misli da ulivanjem lažne nade, da će se Srbi u Đakovicu vratiti vremeplovom, odbrani svoje zalaganje za zamrznuti konflikt, odnosno odlaganje rešenja problema na Kosovu i Metohiji, on se time, iako toga možda nije svestan, zalaže da Srba u budućnosti nema ni tamo gde ih danas ima, zaključuje predsednik Srpske liste.

#Goran Rakić

#Kosovo

#Đakovica

'