separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Vulin za Pink: Opozicija, NVO i Sava Janjić ujedinili su se oko borbe za nezavisno i celovito Kosovo! (VIDEO)


Ministar odbrane isitiče da ujedinjene spajaju mržnja prema Aleksandru Vučiću i borba za suvereno, celovito Kosovo. Ističe da se svi zajedno "raduju ideji da će stav Merkelove povrediti Vučića, što im je dovoljan razlog za slavlje i odlazak u Čačak na prase".


Ministar odbrane Aleksandar Vulin, komentarišući poziv na puč, ističe da je to krivično delo u mnogim zemljama, dok samo u Srbiji poziv na ubistvo predsednika može da prođe nekažnjeno.

Podsetio je na slučaj u Grčkoj, gde je poslanik Zlatne zore zatražio hapšenje predsednika vlade Aleksisa Ciprasa, ministra odbrane i državnog vrha zbog imena Makedonije.

- Uhapšen je sutradan, iako je to izgovorio za govornicom gde ga štiti imunitet. Znao je šta radi, jer se odmah dao u bekstvo. Kod nas, nema veze. Može da se pozove na ubistvo predsednika, državni udar, građanski rat - i ništa - kaže Vulin.

Ističe da je pravosuđe nezavisno, da to poštuje, ali da kao građanin ne shvata kako Boško Obradović nije kažnjen.

Autor: TV Pink

- Ako nije dozvoljeno pozvati vojsku i policiju da uhapse predsednika, onda kako je moguće da to nije kažnjeno. Bojim se da je tu politika u pitanju - rekao je ministar za Pink.

Podvlači da se ne može govoriti o krvoproliću u zemlji, a da se tome ne obraduju svi protivnici i neprijatelji Srbije. Ova izjava, kaže, sigurno je ostavila dubok trag kod Kadrija Veseljija, kod svih spoljnih protivnika, ali i kod Obradovićevih koalicionih partnera.

- Građani Srbije se ovoj izjavi nisu obradovali, jer niko ne vidi svoju budućnost u zemlji u kojoj ćemo da se hapsimo i ubijamo po naređenju Boška Obradovića - kaže ministar odbrane.

Ističe da je teško naći zajednički imenitelj za Natašu Kandić, Sonju Biserko, Amfilohija Radovića, Savu Janjića, Boška Obradovića, Dragana Đilasa, Vuka Jeremića...

Jedini zajednički imenitelj im je mržnja prema Aleksandru Vučiću. Odjednom ih je spojila i borba za nezavisno, suvereno i celovito Kosovo. Bore se da slučajno ne dođe do nekog razgraničenja, da ne dođe do bilo čega što će uznemiriti kosovsku nezavisnost. Koriste neke argumente koji su argumenti samo za njih, ali kada se sve podvuče oni kažu "nemoj da bi nam neko dirao Kosovo". I predstavnici Prištine isto to misle - kaže Vulin.

Članovi NVO dobijali su ordenja za kosovsku nezavisnost od Hašima Tačija, Ramuša Hardinaja, podseća Vulin, i ističe da ništa i ne znaju o Kosovu.

- Članovi NVO koji se slažu sa stavom opozicije, slažu se i sa prištinskom politikom: "ni slučajno da Vučić nešto promeni" - kaže ministar.

Zapitao je ko je od svih njih postavio pitanje kada će sud za ratne zločine podneti prvu optužnicu.

- Zašto Sava Janjić to ne napiše? Zašto ne traži odgovorne za pokušaj paljenja njegovog manastira? Zašto ne traži odgovorne za pokušaje paljenja Visokih Dečana? Zašto barem jednom ne napiše "Kosovo je Srbija". Vidimo samo ljude koji, svako po svom zadatku, na kraju govore isto: "sačuvajte nam Kosovo, ovaj Vučić daje sve od sebe da nešto promeni, ne damo to" - ističe ministar odbrane.

Govoreći o stavu nemačke kancelarke Angele Merkel da je protiv pomeranja granica na Balkanu, Vulin kaže da to nije ništa novo i da je Nemačka zagovornik kosovske nezavisnosti.

- Ona je rekla isto ono što neki misle: "sačuvajte nezavisno Kosovo, nema šta da se dira u nezavisno Kosovo". I zašto se onda opozicija, zajedno sa NVO i Savom Janjićem, ne oglasi pismom da su protiv toga. Ne, oni se raduju ideji da će stav Merkelove povrediti Vučića i imaju razlog za slavlje i odlazak u Čačak na prase - ističe Vulin za "Novo jutro".

Vulin kaže da do 2012. nije bilo ni govora o Kosovu, jer je bilo rešena stvar, odnosno smatrano je nezavisnom državom. Situacija se danas, kaže, promenila, zahvaljujući trudu i radu Aleksandra Vučića.

Autor: TV Pink

Kaže da je rešenje daleko, da su šanse male, ali da se državno rukovodstvo bori.

- Mogli smo da se pravimo da se ništa ne dešava, da ostavimo da stvar kopni i svaki PR stručnjak bi mu rekao da se ostavi Kosova. Predsednik je imao hrabrosti da uđe u nešto u šta se niko drugi nije usudio. Uzeo je preveliku odgovornost na sebe i sve posledice će snositi on, umesto da kaže da ima i partiju i vladu i skupštinu, faktore koji treba da preuzmu deo odgovornosti na sebe. Zato sam izašao sa stavom da sam za razgraničenje jer smatram da svako od nas treba da preuzme deo odgovornosti - kaže ministar.

Kaže da svi koji su za nezavisno Kosovo smatraju da je srpska opozicija u pravu. Kada opozicija kaže da je za celovito Kosovo dobiće aplauz u Prištini, a i u Berlinu.

Jedni kažu da neće podelu po etničkim kriterijumima, a ništa nisu govorili kada su proterivali 250.000 Srba, to vam nije smetalo. Drugi kažu da neće podelu jer će izazvati promene na Balkanu. Moj posao je da štitim Srbe gde god bili, a ne da razmišljam da li će doći do ove ili one promene. Zašto o tim promenama nisu razmišljali kada su nas bombardovali? Tada im nije bilo bitno. Kada se deli zemlja na kojoj žive Srbi, to je u redu, a ako Srbi imaju drugačiji pogled na stvar, e onda će to izazvati promene na Balakanu. Koje promene? Gde će ih izazvati? Da neće Albanci otcepiti pola Crne Gore? Pa, neće CG je članica NATO, to na njih neće uticati. I Makedonci su saveznici. Dakle, neće nikome biti ništa, samo vi nas ostavite da sačuvamo i spasemo svoj narod - kaže Vulin, dodajući da je Aleksandar Vučić uradio nešto za šta je potrebna ogromna ljudska i politička hrabrost i što je jako teško.

Govoreći o napadima na pokojnog predsednika Zorana Đinđića kada je želeo da reši pitanje Kosova, Vulin kaže da svako ko uradi dobro za Srbe biće napadan i da im je strah uvek da će Kosovo prestati da bude nezavisno, celovito.

- Žele celovito, nezavisno Kosovo po svaku cenu. Da se ne dozvoli podela, da se ne dozvoli da Srbi žive pod zakonima Srbije - kaže Vulin.

Kada je reč o navodima da je pre nekoliko dana kod vojnog poligona u Nikincima šetao pripadnik albanske službe "ŠIK", Vulin kaže da je postojao veliki broj pokušaja upada u vojni prostor, ali da nikada nije bilo snažnije sinergije svih domaćih službi na zaštiti i odbrani našeg sistema, tako da je svaki upad sprečen.

- Neka pokušavaju, na nama je da zaštitimo naš prostor - kaže Vulin.

Govoreći o poseti Belorusiji, Vulin kaže da je reč o prijateljskoj zemlji koja ima principijelan stav o Kosovu. Iz vojnotehničkog sporazuma sa ovom zemljom, za Srbiju su obezbeđeni MiG-ovi.

- Dobili smo četiri MiG-29, na čijem remontovanju se radi. Razgovarao sam i sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom, koji je takođe prijatelj Srbije. Razgovarali smo o nabavci četiri helikoptera Mi-35 i još tri helikoptera Mi-17. To su oni koje nazivaju "leteći tenkovi", "đavolje kočije", izuzetni su i promeniće sliku naše vojske. Sve ide po planu i kako je dogovoreno - kaže ministar.

Kada je reč o skupu u Vojnotehničkom institutu, istaknuto je da vojska dobija podršku predsednika i cele srpske politike. Nabavka ovolikog naoružanja i najsavremenijih sistema nije se desila od 1987. godine.

- Vidite koliko je vremena trebalo da se pojavi neko kao Aleksandar Vučić, ko se razume u vojsku. Juče je predsednik podelio dobre vesti, primili smo 48 inženjera što se nije desilo decenijama unazad, a obezbeđene su i odgovarajuće stimulacije kako bi ostali da rade u VTI. Dosad su samo odlazili, ova ustanova bila je pred gašenjem. Ulaganja se vide i osećaju u vojsci. Ulaže se u naoružanje i opremu, ali i u ljude - kaže ministar.

Ceo razgovor sa ministrom odbrane pogledajte u nastavku: 

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti