AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas Vojnotehnički institut, kako bi se obavestio o stepenu realizacije novih razvojnih projekata Instituta i razgovarao sa 48 novozaposlenih inženjera i oficira sa Vojne akademije.

Obilasku Vojnotehničkog instituta, u kasarni "Žarkovo", prisustvovao je i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Ministarstvo odbrane je ranije najavilo da će tom institutu u novembru 2018. biti uplaćena četiri miliona dinara za stimulaciju, kao i da su počela da se ulažu sredstva kako bi se poboljšao materijalni položaj stručnjaka u tom Institutu.

Predsednik Srbije se u obraćanju osvrnuo na, kako je rekao, dva ključna pitanja na kojima treba dalje raditi, a to su znanje i obrazovanje, bez kojeg se ne može napred, i na stanje u vojsci.

Izrazio je zadovoljstvo što je 48 mladih ljudi zaposleno u Institutu, i dodao da bez toga vojska ne može inovativno i tehnološki da napreduje, a što je važno za budućnost naše armije.

Foto: Tanjug

Kako je rekao, povećavaće se plate i lakše dobijati stanovi, što će im omogućiti da se posvete državi i njenom napretku i lakši život i za njih i njihovu decu.

Vučić je rekao da je potreban pogled unapred jer samo onaj ko drži glavu visoko i ispred sebe može da napreduje, a onaj koji gleda nazad se sapliće.

Molim vas da gledate napred i da vidite šta možete da uradite za svoju zemlju. Naša vojska je veoma snažna

On je naveo da se posle svih hladnoratovskih podela u svetu ponovo napravio multipolarni svet i tim više nam je potrebna snažna ozbiljna i odgovorna vojska koja je u stanju da preventivno deluje na svakog agresora, koji će znati da će se suočiti sa moćnom tehnikom i ljudima koji su sposobni da brane svoju zemlju.

Poručio je da se od mladih mnogo očekuje, ali i da će država dati i više nego sto oni od nje očekuju.

- Došli ste na mesto gde se pokazuje koliko se Srbija voli. Dobrodošli - pozdravio je Vučić novozaposlene u Institutu.

Vojnotehnički institut osnovan je nakon oslobađanja zemlje - 3. novembra 1948. godine - kao Vojnotehnički institut Jugoslovenske armije. Jedno od prioritetnih opredeljenja te ustanove bilo je opremanje, razvoj i modernizacija vojske s osloncem na sopstvene snage.

Oni se danas bave istraživanjem i razvojem u oblasti odbrambenih tehnologija. U naoružanje Vojske Srbije prošle godine je uveden prototip širokopojasnog radio-goniometara "hera", komplet strelišne opreme sa radio upravljanjem - UPTM i prototip ogrtača vojničkog maskirnog M-12 iz kompleta lične opreme.

Na završnim ispitivanjima su bili prototip raketnog sistema „morava” (samohodni raketni lanser i logističko vozilo), prototip modernizovanog raketnog sistema „kub”, prototip automobila terenskog FAP 8h8, prototip multifunkcijskog upaljača, prototip komplet lične opreme - čizme univerzalne, čizme terenske i kombinezon maskirni, prototip mikrotalasnog malošumnog pojačavača, nulta serija Komplet strelišne opreme sa radio upravljanjem - uređaj za pokazivanje lakih meta, i prototip upaljač trenutno usporenog dejstva.

To je najveća vojna naučno-istraživacka ustanova i sastavni je deo Ministarstva odbrane Republike Srbije. Razvoj naoružžanja i vojne opreme (NVO), kao proizvoda visoke tehnologije, glavni je cilj delovanja VTI-a.

Cilj je do sada uspešno ostvarivan, jer je tokom 70 godina, koliko Institut postoji, za potrebe operativne upotrebe Vojske Srbije osvojeno preko 1.300 sredstava NVO. Pri tome, osvojene su brojne nove tehnologije, mnogi savremeni materijali i nove metode VTI raspolažže danas sa 24 savremene laboratorije.

Neke od njih su od međunarodnog značaja, neke su jedinstvene na podrucju Balkana, a većina prevazilazi vojni značaj, pa se mogu smatrati nacionalnim resursom Republike Srbije.

#Aleksandar Vučić

'