AKTUELNO

Na današnjoj poseboj sednici Skupštine RS trebalo bi da se nađe Informacija o Izveštaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995, koji, prema mišljenju vlasti, ima mnogo netačnnosti koje treba ispraviti.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je tim povodom održao konsultacije sa parlamentarnim strankama, kojima nije prisustvovao deo opozicije, nakon kojih je još jednom pozovao tri opoziciju da se okupe i zauzmu zajednički stav bez namere da se negiraju ubistva i zločine koji su se desili.

- Nemoguće je pristati na činjenicu malverzacije stradanja. Ccinjenica je da su se bošnjačke jedinice sukobile između sebe i svi koji su stradali pripisani su na spisak stradalih u Srebrenici - rekao je Dodik.

Drugi cilj je, kazao je Dodik, odbijanje Vlade Federacije BiH da izvrši nalog Doma za ljudska prava i formira posebnu komisiju koja će utvrditi stradanje Srba od 1991. do 1995. godine u Sarajevu.

"- Želimo da bude formirana međunarodna komisija od nesumnjivih autoriteta, odnosno onih kojima se ne može pripisati bilo kakva tendencija, koja bi sačinila i jedan i drugi izveštaj. Postavlja se pitanje zašto nije urađeno sve ovo ranije, ali pitam opoziciju zašto oni nisu uradili to ranije, jer nikada ništa nisu tražili, niti imali hrabrosti da postave pitanje - rekao je Dodik, preneli su banjalučki mediji.

Poručio je i da narod u Srpskoj zna da je sadašnji izveštaj lažan da bi se vršila tortura nad Srbima i promenjen karakter rata u BiH.

- Zato je važno, a ponosan sam na generaciju ljudi koji sada odlučuju, da imamo odgovornosti i ovo pitanje stavimo na dnevni red - rekao je Dodik.

Sednica NSRS zakazana je na inicijativu Dodika nakon što je Munuira Subašić iz Udruženja Majki Srebrenice nemačkim vlastima predala spisak od 22.000 lica, navodno povezanih sa događajima u Srebrenici i da bi se, kako je naglasio pokazalo političko jedinstvo.

Opozicione stranke smatraju da je pokretanje te teme zloupotreba te teme u predizborne svrhe.

Dodik je na konferenciji za novinare nakon konsultacija rekao da je taj aktuelni izveštaj o događajima u Srebrenici poslužio mnogima za kreiranje određene atmosfere, ali da cilj nije umanjivanje bošnsjačkih žrtava.

Cilj je da se pažnja obrati na srpske žrtve, rekao je Dodik i istakao da to nema nikakve veze sa predstojećim izborima kako to, kako je rekao, želi da prikaže opozicija.

Smatra da svako ime i svako stradanje Bošnjaka treba da se tretira sa istom pažnjom, ali da se u mitu o Srebrenici izostavlja svako stradanje Srba i da to govori da je aktuelni izveštaj napravljen tendenciozno.

- Nemamo nameru da isključimo bilo kakvo stradnje. Hteli smo da o tome izgradimo konsenzus svih političkih partija i zbog toga sam pozvao sve predstavnike političkih partija, ali je opozicija odbila da dođe - rekao je Dodik.

Istakao je, međutim, da su uprkos tome konsultacije bile konstruktivne, a da opozicija "beži od istine i ovu temu stavlja u vrh predizbornih tema".

Dodik je istakao da novi izveštaj mora biti potpuno tačan.

#Milorad Dodik

#Srebrenica

'