AKTUELNO

Razgraničenje sa Albancima i razmena teritorija je tek na nivou ideja i nešto je o čemu će se tek razgovarati i rano je ulaziti u konkretne stvari, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Ovo što se do sada čulo - to ne znači da su ideje koje će biti prihvaćene. Da li će se bilo šta desiti, daleko smo od toga, ali svako ko ima neke ideje treba da ih iznese, rekao je Dačić novinarima posle skupa kojim je obeleženna godišnjica zločina nad srpskom decom u Goraždevcu kod Peći.

Dačić je rekoa još i to da će država dati svu dokumentaciju koja je potrebna za podnošenje tužbi građana zbog bombardovanja NATO, municijom sa osiromašenim uranijumom, 1999. godine.

Odgovarajući na pitanja novinara u Spomen sobi kosmetskim žrtvama, Dačić je rekao da nije informisan dokle se stiglo u vezi sa tim tužbama koje planiraju da podnesu udruženja porodica i građani.

Šef srpske diplomatije naveo je da su takve pojedinačne tužbe podnošene u Italiji, a da su ih podnosili vojnici koji su bili u mirovnim misijama na KiM, u sredinama koje su bile gađane municijom sa osiromašenim uranijumom.

Foto: Tanjug

- Tužili su svoju državu zato što su ih slali tamo - kaže Dačić.

On je podsetio i da je Srbija ranije pokušavala da tuži NATO zemlje zbog bombardovanja, da su i u Srbiji vođeni procesi, ali da su posle 5. oktobra ti procesi obustavljeni, kako bi, kaže, Havijer Solana mogao da dođe u Srbiju.

Naveo je i da je Srbija svojevremeno podnela tužbu Međunarodnom sudu u Hagu koji je odbio nadležnost u tom slučaju.

- Ostalo je da se vidi da li je moguće da pojedinici pokretnu tužbe u pojedinim državama - rekao je Dačić i dodao da je to možda najbolji način i put.

Dačić Đilasu i ekipi: Šta su oni radili? Razbijali kioske i palili ambasade

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je uputio pitanje , kako kaze, onima koji su govorili o hapšenju i krivičnoj prijavi protiv Aleksadra Vučića zbog ideje o razgraničenju sa Albancima, da li se u vreme njihove vlasti, moglo nešto više uraditi, osim razbijanja kioska i paljenja ambasada.- Da li smo mogli nešto više da uradimo osim da razbijamo kioske i da zapalimo neke ambasade i šta smo time u stvari uradili? Pokazali smo Srbiju u najgorem mogućem svetlu - rekao je Dačić.

#Albanija

#Ivica Dačić

'