AKTUELNO

Rusija je dosledna, a Moskva će poštovati svaku odluku Srbije po pitanju Kosova i Metohije, saopštila najbliža saradnica ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova.

Rezolucija 1244 sve kaže

Zaharova, koja je direktorka Departmana za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije na taj način je, diplomatskim rečnikom, poručila da će i predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin podržati razgraničenje između Srba i Albanaca na Kosovu, za koje se zalaže naše državno rukovodstvo.

- Stav Rusije po pitanju Kosova je dosledan i zasnovan na međunarodnom pravu, poštovanju suvereniteta Srbije i njenog unutrašnjeg zakonodavstva. Mi ne odstupamo od tog doslednog stava. Stav Rusije nije promenjen, on nije teoretski nego je zasnovan na praktičnom poslu i oslanja se na međunarodno pravo i Rezoluciju 1244 UN - istakla je Zaharova na zajedničkoj konferenciji za medije sa njenim domaćinom, šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Na konkretno novinarsko pitanje kakav je stav Rusije po pitanju razgraničenja, Zaharova je uzvratila kontrapitanjem:

- Vi nećete imati problema sa tim? To je pitanje za Srbiju i srpski narod. Rusija će se s poštovanjem odnositi prema toj odluci - navela je Zaharova, čije su poruke odraz zvanične politike Kremlja. Ona je dodala da je pitanje Kosova davno postalo tema međunarodne politike, a ne samo unutrašnje pitanje Srbije, i navela tri stvari koje Rusija nikada neće dozvoliti:

- Rusija nikada neće prihvatiti laž da je Kosovo odvojeno od Srbije na osnovu referenduma Albanaca! Nikada neće proći ni laž da je to jedinstven slučaj u Evropi posle Drugog svetskog rata. Sve što je vezano za izvrtanje istorijskog sećanja takođe nikada neće proći - jasna je bila saradnica Sergeja Lavrova.

Njen domaćin Ivica Dačić zahvalio se Rusiji na doslednoj podršci interesima Srbije i 'dušebrižnicima' poručio da naša zemlja nikada neće narušiti bratske odnose s Moskvom.

- Republika Srbija je čvrsto opredeljena za razvijanje partnerskih odnosa sa Ruskom Federacijom. Postoji istorijska, tradicionalna bliskost naša dva naroda i dve zemlje, koje su oduvek imale samo prijateljske odnose. Kad god je Srbiji potrebna podrška i pomoć na međunarodnoj sceni, prvi kojima možemo da se obratimo su visoki predstavnici Rusije. Predsednik Aleksandar Vučić je u redovnom kontaktu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a ja sa mojim kolegom Sergejom Lavrovim i stalno ih informišemo o svim pitanjima i problemima koje imamo. Ne postoji zemlja koja snažnije zastupa naše interese - objasnio je Dačić.

Pandorina kutija

Onima na Zapadu koji se danas protive razgraničenju poručio je "da treba da ih bude sramota jer su oni ti koji su srušili našu granicu i time otvorili Pandorinu kutiju".

- Oni su našu granicu srušili i sada su se kao setili da 'nema promena granica'. Otvorili ste Pandorinu kutiju i nema više da se govori o tome. Kako vas nije sramota, licemeri jedni? - upitao je srpski šef diplomatije.

Na kraju je svoju gošću ispratio džentlmenskim poljupcem u ruku i novo viđenje joj zakazao za uveče u Guči.

Obama lagao o referendumu na Kosovu

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović za hvalio se Zaharovoj na podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

- Projekat zapadnih faktora za samoproglašeno Kosovo je propao. Kosovo je naša teritorija i Srbija mora da međunarodnim činiocima pokaže šta se tamo dešava - podvukao je Popović.

Zaharova je navela da se Srbija i Rusija moraju suprotstaviti lažnim vestima i dodala da je najveća prevara izjava bivšeg predsednika SAD Baraka Obame da je na Kosovu održan referendum o odvajanju.

#Kosovo

#Marija Zaharova

#Vladimir Putin

'