AKTUELNO

Saša Janković nastavlja da agituje da lažna država bude primljena u sve međunarodne organizacije i istovremeno žestoko napada ideje o podeli Kosova.

Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković po ko zna koji put je pokazao kolika je politička štetočina i otvoreno se svrstao na stranu Albanaca.

Janković se ponovo založio za to da lažna država Kosovo postane član Ujedinjenih nacija, a istovremeno se žestoko usprotivio predlozima o podeli Kosova i razmeni teritorija.

Ni stida ni srama

Dok država Srbija nastoji da se izbori za što bolju pregovaračku poziciju pred finalne razgovore o statusu Kosova, u vreme kada se i SAD i druge zapadne sile zalažu za direktno srpsko-albanske pregovore i "kreativno rešenje" (čitaj: podelu Kosova), Janković dakle predlaže da Albanci dobiju sve, a Srbi ništa.

Vođa PSG je u intervjuu za nedeljnik "Vreme" direktno poručio da bi podržao članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Foto: Tanjug

- Mi bismo rešili pitanje Kosova i Metohije na način da nikako ne usporavamo demokratski razvoj Kosova ni Srbije. To uključuje integraciju Kosova u sve međunarodne organizacije, pa i UN bez formalnog priznanja nezavisnosti s naše strane, a uz istovremeno ostvarivanje teritorijalne i personalne autonomije za Srbe na Kosovu i institucionalizaciju njihovih organa samouprave - rekao je Janković.

On se, istovremeno, nedvosmisleno suprotstavio razmeni teritorija, a kao argument iskoristio opasne autonomaške i separatističke stavove ekstremista sa severa Srbije i iz Raške oblasti.

- Plan razmene teritorija je za Srbiju, region, Evropu i svet jako opasan presedan. Jer čak i kada bi se pod ovakvim tenzijama mogao sprovesti bez žrtava, on ne nudi trajno i održivo rešenje. Šta ćemo sutra sa delom Sandžaka koji je u Srbiji, šta sa severom Vojvodine? Šta sa raznim sličnim situacijama u svetu? - naveo je lider PSG čiji je, podsetimo, koalicioni partner separatistička Vojvođanska partija Aleksandra Odžića, koja se zalaže za otcepljenje severne srpske pokrajine.

Jankovićev "plan" za rešenje kosovskog problema ne čudi stručnjake, oni kažu da on samo nastavlja da ide antisrpskim putem. Šef poslaničke grupe u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović kaže da je Janković politička štetočina.

Foto: Wikipedia

- Janković ne zna ništa drugo sem da nanosi štetu Srbiji i srpskom narodu. On bi, koliko vidim, dao sve za ništa, da Srbiju svede na beogradski pašaluk. Na svu sreću, takva politika mu nije prošla niti će ikad proći. On i njegovi drugovi separatisti mogu samo da sanjaju takve snove - ocenjuje Martinović.

Politički analitičar Dragomir Anđelković upozorava da pojedinci u Srbiji direktno rade protiv nacionalnih interesa.

Foto: Media Centar Beograd

- Neshvatljivo je da bi neko dao stolicu u UN Kosovu, a nije spreman da se bori da sačuvamo bar deo te teritorije?! To može da se tumači kao jasna borba za albanske, a ne srpske nacionalne interese. To je još šokantnije kada se zna da se radi o političaru koji je hteo da bude predsednik Srbije... Mislim da je dobro da građani to vide i da znaju ko radi protiv nacionalnih interesa - poručuje Anđelković.

#Kosovo

#Saša Janković

'