AKTUELNO

Novinar dnevnog lista "Politika" Aleksandsr Apostolovski, istoričar Predrag Marković i novinar dnevnog lista "Novosti" Dušan Stojaković, složili su se da niko nema ekskluzivno pravo na srpski nacionalizam i da on mora biti plod jedne šire rasprave.

- Ideja o razgraničenju sa Albancima je stara ideja koju je Dobrica Ćosić zastupao pre pola veka. Ivica Dačić takođe. To je zapravo jedna ideja koja je mogla da se sprovede u vreme kada je ono moglo da bude unutar Srbije. Nažalost, tada smo izbegli na vreme da to uradimo, pa posle damo više nego što je trebalo - rekao je Marković.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, razgraničenje ne sme da znači potpuni prestanak srpske države južno od Ibra, i dodaje da to mora da bude vrlo složeni aranžman.

- Do skoro smo imali dominaciju jedne velike sile, sada imamo raspodelu moći na tri dela, između Amerike, Rusije i Kine, i treba da vidimo kako da se najbolje smestimo u toj novoj međunarodnoj kombinatorici. Ne treba biti euforičan i verovati da će SAD potpuno promeniti svoju politiku, ali do promena je svakako došlo - rekao je Apostolovski.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, treba podsetiti da kada je Dobrica Ćosić govorio o tome, on je baš govorio o razgraničenju.

- Čitava ova halabuka i rasprava oko svega što se danas dešava govori da niko nema ekskluzivno pravo na srpski nacionalizam i da on mora biti plod jedne šire rasprave - rekao je Apostolovski.

Dušan Stojaković, novinar dnevnog lista”Novosti”, rekao je da srpsko rukovodstvo u poslednje vreme snažno demonstrira da želi da bude deo rešenja Kosovskog problema.

Foto: TvPink Printscreen

- Bilo bi jako dobro da se mi razgraničimo sa Kosovom, ali to nije tako jednostavno pitanje. Ideja je svakako dobra, i jedna je vrsta dobre namere Beograda. Moramo da napravimo i neki plan B, i plan C, da nas ništa ne zatekne nespremne - rekao je Stojaković.

#Kosovo i Metohija

#Novo jutro

'