AKTUELNO

U Vašingtonu ranije nisu uopšte hteli da razgovaraju o statusu Kosova, a sada pozivaju Srbe i Albance da nađu kreativno rešenje. Razgraničenje sa Albancima je u najboljem srpskom interesu.

Razgraničenje sa Albancima jeste u najboljem interesu srpskog naroda i srpske države i upravo sada je pravi trenutak za takvo rešenje kosovskog problema, kaže u šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Ministar Dačić kaže da je Srbiji preko potrebno trajno ili bar 'trajnije' rešenje za Kosovo, a napominje da je to rešenje neophodno i Albancima sa Kosova jer će oni bez kompromisa sa Beogradom zauvek ostati 'lažna država' koju ne priznaju najveće i najvažnije države sveta.

Davno sam predlagao

Dačić podseća da je još pre deset godina predlagao model trajnog razgraničenja sa Albancima, ali da se danas značajno promenila pozicija Srbije, pa sada čak i SAD razmatraju podelu Kosova kao jednu od opcija.

- U Vašingtonu pre nekoliko godina nisu uopšte hteli da razgovaraju o statusu Kosova, a sada pozivaju Srbe i Albance da pronađu, kako kažu, kreativno rešenje. Spremni su da se na to pitanje stavi tačka. Ili bar tri tačke... Vi znate da ja imam kontakte u američkoj administraciji, da sam nedavno imao prilike da razgovaram sa Trampovim zetom i najbližim savetnikom Džaredom Kušnerom, ali i drugim pojedincima iz tamošnje vlasti. Iz svih tih kontakata i razgovora vidi se da su Amerikanci danas spremni da podrže kompromis dve strane. To moramo da iskoristimo! Boljeg trenutka za rešenje kosovskog čvora neće biti - apeluje Dačić.

Ministar spoljnih poslova, međutim, ističe da ne vidi spremnost Prištine na kompromis, već čuje samo ratne pretnje koje stižu od Tačija i Haradinaja.

- Albanci su očigledno svesni da više nemaju apsolutnu podršku Zapada i da se u Vašingtonu sada čuje i uvažava i srpska strana. Oni u Prištini još nisu spremni za dogovor, ali i sada imaju određena ograničenja i moranja. Zato i prete ratom jer njima razgraničenje nikako ne odgovara... - poručuje lider socijalista. On podseća da su o podeli Kosova govorili i Milošević i Đinđić.

- Razgovarao sam o tome mnogo puta i sa Dobricom Ćosićem, on mi je pričao kako je o tome govorio sa Miloševićem i Đinđićem. Đinđić je pričao da imamo više mogućnosti - od federacije do konfederacije, a ako ništa ne može, onda imamo podelu. Danas je, ponavljam, sazreo trenutak za takvo rešenje. I ja sam govorio o razgraničenju pre desetak godina, polazio sam od praktičnog rešenja jer je ono brzo ostvarivo i nema preseljenja stanovništva.

Diplomatska ofanziva: Predsednik Vučić u septembru u Rusiji, Kini, SAD i Indiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom septembra kreće u široku diplomatsku ofanzivu i imaće prilike da se sretne s liderima takozvane velike svetske četvorke - Rusije, SAD, Kine, Indije...U toku su dogovori za novi susret predsednika Vučića i predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina, verovatno u Moskvi ili Vladivostoku. To bi bio njihov 14. susret. Takođe, u Beograd u prvoj polovini septembra dolazi visoki zvaničnik SAD i jedan od ljudi od najvećeg poverenja predsednika Donalda Trampa. To će biti prva poseta tog ranga otkako je Tramp u Beloj kući, a biće to prilika i za razgovor o političkim pitanjima, važnim za Srbiju, posebno oko rešenja za KiM. Vučić će se s predsednikom Trampom susresti krajem septembra u Njujorku, tokom zasedanja GS UN, dok sredinom meseca odlazi u Kinu na poziv predsednika Si Đinpinga. Konačno, u septembru u posetu Srbiji dolazi važan gost iz Indije, potpredsednik Venkaju Naiduu.

Nikada nisam govorio koje su teritorije u pitanju. Pitajte narod na severu Kosova šta misli o tome... A Srbi u enklavama na jugu? Pa, budimo iskreni, čemu oni pripadaju? Po našem Ustavu pripadaju srpskoj pokrajini, a u realnom životu je taj čovek iz enklave davno prestao da misli da je to sastavni deo Srbije. Baš kao što u ustavu lažne države Kosovo piše da su Leposavić, Zvečan i severna Mitrovica deo te države, a u realnosti je nešto sasvim drugo... - priča Dačić.

On očekuje da se narednih meseci intenziviraju nastojanja u pokušaju pronalaska trajnijeg rešenja za status Kosova i Metohije.

- Poznato je da evropskim organima ističe mandat, pa će Federika Mogerini pokušati da u svom mandatu to reši i intenzivira neposredni dijalog Beograda i Prištine jer će morati da ide na izbore. S druge strane, kompromis je potreban kako se ta tema ne bi decenijama povlačila... - navodi šef srpske diplomatije.

Ne bežimo kad je teško

Dačić na kraju razgovora obećava da će on i predsednik Aleksandar Vučić nastaviti borbu za Kosovo jer nikad nisu odustajali ni bežali kada je bilo teško.

- Nikad niko iz SPS nije bio izdajnik i ja ne želim da pobegnem od problema. Provodim silne sate svog radnog vremena u pokušajima da jednu po jednu zemlju ubedim da povuče priznanje Kosova! Šta su neki drugi, oni pre nas, uradili? Pa postavljali granice na Brnjak i Jarinje, svetinje su nam na Kosovu gorele dok su se oni igrali politike iz fotelja u Beogradu. E pa, dosta ih je bilo... - poručio je Dačić.

Vodim Mariju Zaharovu u Guču, prirediću joj provod za pamćenje!

Šef srpske diplomatije u petak će u Guči ugostiti prvu damu ruskog Ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu. Poznato je da njih dvoje godinama gaje bliske prijateljske veze, pa će ona posetiti Sabor trubača upravo na Dačićev poziv i insistiranje. On za Informer obećava da će svojoj koleginici prirediti provod za pamćenje.

- Već nekoliko godina dogovaram sa Mašom njen dolazak u Guču, ali su joj se obaveze uvek isprečile. Ove godine neće propustiti Sabor. Mi Srbi smo poznati kao dobri domaćini, ima da joj priredim provod koji će dugo pamtiti, u to budite uvereni! Spremio sam joj i poseban poklon koji će nadmašiti i čuveni jelek koji sam joj ranije darivao. Siguran sam da će uživati, jer Srbi ima da je dočekaju kao pravu zvezdu... Svi ovde znaju koliko nam je Maša naklonjena - poručuje Dačić.

#Ivica Dačić

#Kosovo

'