AKTUELNO

Povodom otvorene kampanje protiv prvostepene presude Višeg suda u Beogradu, po kojoj Vesna Pešić i urednici sajta "Peščanik" moraju da plate 200.000 odštete Nebojši Stefanoviću zbog povrede časti, danas se otvorenim pismom oglasila državna sekretarka u MUP i članica predsedništva SNS Biljana Popović-Ivković.

Tekst prenosimo u celosti:

- Nezavisnost sudija kao ličnosti i njihovu slobodu da donesu odluku na osnovu sopstvene procene, u okviru zakonskih normi i bez uticaja sa bilo čije strane, Vesna Pešić želi da ospori, a sumnjam da je u pitanju neznanje, već isključivo politički obračun i licemerstvo. To i ne čudi jer Vesna Pešić olako menja uverenja i političke stavove, a sebe predstavlja kao svetionik demokratije.

Očigledno povređena presudom Višeg suda u Beogradu, ne skriva svoj ego i jasno daje do znanja da će nastaviti istim tempom u vređanju i omalovažavanju drugih.

Zabrinjavajuće je kako sociološkinja i pojedina novinarska udruženja imaju različite aršine u tumačenju sudskih presuda. Kada se u slučaju tužbe Nebojše Stefanovića protiv NIN-a donese odluka koja je njima podobna, onda se govori o nezavisnom i nepristrasnom sudstvu i sudije se veličaju, a kada je suprotno sudije se stavljaju na stub srama, provlače kroz blato i osporavaju, tobože sa tvrdnjama o politički motivisanim odlukama. Vesna Pešić ide toliko daleko tvrdeći da se sudija nije držala zakona. To samo ukazuje da bi ona pravdu uzela u svoje ruke i kao vrhovni sudija vratila vreme kada su njeni politički saveznici upravljali državom, a politički neistomišljnici ubijani na protestima.

Foto: Wikipedia

Vesni Pešić su uvrede svakodnevni vokabular, a sada perfidno sebe predstavlja kao žrtvu i uvredu na račun Nebojše Stefanovića u svom maniru "dosoljavanja" opravdava sa rušenjem u Savamali. To radi i danas u svojim organizovanim napadima na ministra i aktuelnu vlast. Iako presuda Višeg suda nema apsolutno nikakve veze sa slučajem rušenja u Savamali, niti je bila predmet sudskog spora, ona time pokušava da skrene temu u potpuno drugom pravcu. Jedno je iznošenje mišljenja o nečijem profesionalnom radu, gde su kritike naravno dozvoljene, a potpuno drugo korišćenje uličarskog rečnika i vređanje ljudi. To se ne može smatrati opravdanim, jer to svakako nije, kako Vesna Pešić tvrdi, "korišćenje određenih reči na upadljiv način".

Ministar unutrašnjih poslova ne rukovodi operativnim radom policije, niti je to njegova nadležnost, pa zato povezivanje ministra sa rušenjem u Savamali od strane Vesne Pešić predstavlja vrhunac bahatosti.

Nadam se da će 200.000 dinara odštete od ove presude, bez namere da prejudiciram pravosnažnost, otići porodicama poginulih radnika MUP-a kojima Nebojša Stefanović namerava da uplati novac po donošenju konačne presude.

#Biljana Popović Ivković

#Vesna Pešić

'