AKTUELNO

Britanska agencija Skreće pažnju i na to da je Vučić rekao da je"imati teritoriju, za koju se ne zna ko je i kako tretira i šta kome pripada - uvek izvor potencijalnih sukoba" i podvlači da je predsednik spreman na kompromis kako bi se okončao sukob sa Prištinom.

Izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se zalaže za razgraničenje sa Albancima, britanska agencija Rojters vidi kao nagoveštaj da je srpski predsednik spreman za kompromis u definisanju granice sa Kosovom kako bi se okončao sukob s Prištinom, što je ključan uslov da bi se Srbija pridružila EU.

Rojters navodi da mnogi u Beogradu, kako političari tako i analitičari, smatraju da bi podela, kojom se dozvoljava Srbiji da zadrži kontrolu nad severnim delom Kosova, u zamenu za Preševsku dolinu moglo biti prihvatljivo za obe strane.

Britanska agencija podseća da većina Srba smatra Kosovo kolevkom svoje nacije i pravoslavne hrišćanske vere, kao i da je Beograd do sada odbijao da prizna nezavisnost svoje, kako navodi, "bivše južne pokrajine".

Ističe i da Beograd, uz pomoć Rusije, koju opisuje kao saveznika Beograda koji ima pravo veta u Savetu bezbednosti UN, blokira članstvo Kosova u UN i drugim organizacijama.

Podsećajući da je 31. jula kosovski predsednik Hašim Tači odbacio predlog da Kosovo bude podeljeno po etničkim linijama, Rojters navodi da se većina kosovskih Srba, koji na severu predstavljaju većinu, protivi vlastima Prištine.

Ističe i da je Vučić tokom posete Šidu nagovestio da bi razgraničenje, što, kako se navodi, mnogi u regionu razumeju kao "podelu", bilo rešenje. Agencija, takođe, citira Vučićevu izjavu da je "potrebno dvoje za tango".

Skreće pažnju i na to da je Vučić rekao da je"imati teritoriju, za koju se ne zna ko je i kako tretira i šta kome pripada - uvek izvor potencijalnih sukoba".

- Da li će to dobiti podršku naroda ostaje da vidimo - napominje agencija da je rekao Vučić aludirajući na, kako navodi, mišljenje javnosti u Srbiji i među kosovskim Srbima.

Podseća da je u prošlosti Vučić rekao da će narod biti potreban kako bi se potvrdilo eventualno rešenje za Kosovo.

Rojters ističe i da Srbija želi širu autonomiju za srpske enklave na Kosovu, zaštićen status pravoslavnih manastira i finansijsku nadoknadu"za ono što, kako navodi, Srbija smatra svojom imovinom, uključujući industrijske i energetske objekte.

Navodi i da je Vučić rekao da rešenje mora da bude "sveobuhvatno, ne jednostavno", ali primećuje da nije obrazložio na šta misli, rekavši da neće da otkriva "pregovaračke karte".

Agencija navodi i da se "srpski nacionalisti i uticajna Srpska pravoslavna crkva" čvrsto protive podeli Kosova", jer smatra da bi taj potez značio napuštanje prava na polaganje cele teritorije na Kosovu, kao što je zapisano u ustavu Srbije.

Pročitajte još: Ideja o razgraničenju iza koje je stao Vučić nesumnjivo je HRABRA I ZNAČAJNA PORUKA SRPSKOJ JAVNOSTI

#Aleksandar Vučić

#Kosovo

'