AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona ističe da su hrvatski fudbaleri trenutno idoli hrvatskog društva, ali da, umesto dobrog primera, vidimo veličanje ustaštva i slavlje uz pesme koje pozivaju na pokolj Srba, a koje izvodi Marko Perković Tompson, čovek koji je onačen kao kralj i patriota.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ističe da u Hrvatskoj ne postoje društvene snage koje bi se suočile sa zločinačkom prošlošću pre svega iz vremena NDH, a onda i iz 90-ih godina prošlog veka. Ističe da je suština današnje Hrvatske rehabilitacija ustaštva i ustaške zlikovačke ideologije.

- Glavni promoter ustaške ideologije i mržnje prema Srbima jeste Marko Perković Tompson, čovek koji ima podršku svih relevantnih društvenih snaga u Hrvatskoj: iza njega stoje katolička crkva, hrvatske vlasti, sve stranke desne orjentacije, fudbalska reprezentacija Hrvatske, kao i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović koja Tompsona smatra omiljenim pevačem - kaže Linta za Pink. Podvlači da podrška Tompsonu jasno oslikava činjenicu da je temelj današnje Hrvatske antisrpstvo i ustaštvo.

Foto: Tanjug/HINA/Tomislav Pavlek

Dokaz, kaže, predstavlja i Fudbalski savez Hrvatske i činjenica da njegov predsednik Davor Šuker koji je '96 položio cveće na grob Ante Pavelića, koji je 2010. rekao da se zbog toga ne kaje.

Problem je što im je idol Josip Šimunić koji je 2013. posle utakmice Hrvatska-Island na Maksimiru zajedno sa 30.000 Hrvata uzvikivao ustaški pozdrav "za dom spremni". Problem je što je taj isti Šimunić kreirao crne dresove za hrvatske fudbalere, jer je crna, navodno, boja pobednika. Problem je što je jedina javna ličnost koja je dobila čast da putuje autobusom sa fudbalerima Hrvatske od aerodroma do Trga bana Jelačića, bio Marko Perković Tompson. Problem je što je on jedini pozvan na tu binu, što je Luka Modrić, čija je majka Srpkinja i čiji je otac iz mešovitog braka, pozvao Tompsona na binu da zajedno pevaju ustaške pesme. Sutra ti isti fudbaleri sa Zlatkom Dalićem koji je rekao da "oni koji ne smatraju Tompsona patriotom treba da idu u zatvor", idu u Knin gde će igrati utakmicu sa pripadnicima vojske i policije Hrvatske. Dakle, hrvatski fudbaleri, idoli hrvatskog društva, postaju i promoteri ustaštva i antisrpstva - kaže Linta za "Novo jutro".

Foto: TV Pink

Smatra da je dubogo nečasno da bilo koji Srbin navija za ovakvu Hrvatsku, za državu čiji navijači, fudbaleri i selektori smatraju proustaškog pevača Tompsona svojim idelom, kraljem i dokazanim patriotom.

- Ako znamo da je NDH bila na temelju ustaštva i počinila zločin genocida nad stotinama hiljada Srba i ako znamo da je Tuđmanova Hrvatska rehabilitovala ustaštvo, za mene je duboka uvreda da navijam za državu koja ismeva srpske žrtve. Ako fudbaleri Hrvatske igraju fudbal, zašto im je trebalo da im predsednica uđe u svlačionicu, dok je deo fudbalera u gaćama, i da sa njima peva Tompsonove pesme. Zar nije sramno da od stotina hrvatskih umetnika i pevača, igrači zovu Tompsona - kaže Linta.

Ističe da predsednik Srbije i srpska vlada godinama nude ruku saradnje Hrvatskoj, ali je problem to što Hrvatska ne želi da rešava probleme Srba.

#Hrvatska

#Miodrag Linta

'