AKTUELNO

Na poziv meksičkog ministra spoljnih poslova Luisa Videgaraja Kase i ministra privrede Ildefonsa Guaharda Viljareala, prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić boraviće od 22. do 24. jula u Puerto Valjarti, u Meksiku, gde će učestvovati u radu 13. samita Pacifičke alijanse.

Ministar Dačić će 23. jula učestvovati na Ministarskom sastanku država članica Pacifičke alijanse sa zemljama posmatračima i međunarodnim organizacija, gde će govoriti na temu unapređenja ekonomske i trgovinske saradnje sa državama članicama Alijanse, saopštilo je Ministarstvo.

Pored učešća na ministarskom sastanku, šef srpske diplomatije će prisustvovati svečanom otvaranju rada Samita 24. jula, a biće realizovani i brojni bilateralni susreti.

Pacifička alijansa (Alianza del Pacifico) je platforma za regionalnu integraciju, pokrenuta aprila 2011. godine od strane Sjedinjenih Država Meksika, Kolumbije, Perua i Čilea.

Cilj je uspostavljanje prostora za slobodno kretanje dobara, usluga, kapitala i ljudi, podsticanje rasta, razvoja i konkurentnosti privreda njenih članica, kao i stvaranja osnove za politički, ekonomski i trgovinski savez koji bi bio orijentisan ka celom svetu, a posebno ka Azijsko-pacifičkom regionu.

U cilju unapređenja, pre svega ekonomske saradnje sa zemljama Latinske Amerike, koje beleže dinamičan privredni razvoj, Srbija je septembra 2017. godine uputila zahtev državama članicama Pacifičke alijanse za prijem u članstvo u svojstvu posmatrača.

Procedura je okončana odlukom o prijemu na sastanku ministara spoljnih poslova država članica, 15. juna ove godine, navedeno je u saopštenju.

#Ivica Dačić

#Meksiko

'