AKTUELNO

Lider PSG Saša Janković planira da otera sve strane investitore iz Srbije čim dođe na vlast

Saša Janković izjavio je da ne podržava strane investicije u našu zemlju. U autorskom tekstu, Janković tvrdi da je jedini cilj Vlade i predsednika Vučića opstanak na vlasti po svaku cenu, a da je najbolji motivator za ekonomska ulaganja razvoj demokratije i jačanje pravne države.

- Protiv smo favorizovanja stranih investicija i smatramo da su najbolji motivator za ekonomska ulaganja demokratska, pravna država i efikasno, nezavisno sudstvo - istakao je Janković.

Odžić: Vojvodina je samostalna država!

Aleksandar Odžić, koalicioni partner Saše Jankovića, juče je zatražio referendum za samostalnu Vojvodinu!- Potrebno je i da se međunarodna konferencija o Vojvodini održi i u Briselu. A kad je reč o referendumu za Kosovo, nema potrebe da se on održi na teritoriji Srbije, jer su se građani Kosova već izjasnili i ja to poštujem - naglasio je Odžić.

Komentarišući ove navode, ekonomista Ljubodrag Savić ističe da Janković očigledno nije baš najbolje obavešten, pošto Zakon o ulaganjima koji je donet 2014. godine jasno kaže da nema favorizovanja stranih investicija, već da će svako ko želi da ulaže.

Najveće strane investicije u Srbiji

* "Fijat" u fabriku u Kragujevcu 1,4 milijarde evra* Arapi u "Beograd na vodi" 300 miliona evra * Kinezi u Most Zemun-Borča 200 miliona evra * Kinezi u "Železaru Smederevo" 46 miliona evra * "Etihad" u "Er Srbiju" 40 miliona dolara

- Problem je to što smo mi u protekle dve decenije iznedrili kapitaliste koji su se obogatili na uvozu, trgovini i jakom dinaru. Zbog toga je teško očekivati da takvi biznismeni uđu u proces koji je neizvestan i gde je potrebno vreme kako bi se ulaganja vratila. To je razlog zašto nema domaćih investicija, a ne favorizovanje stranaca. Nisam čuo da je ijedan domaći investitor hteo negde nešto da uloži, da je konkurisao za sredstva koja je Vlada opredelila za ulaganja i da je bio odbijen - podvlači Savić.

#Opozicija

#Saša Janković

'