AKTUELNO

Drecun je istakao da je civilizacijsko dostignuće saznati istinu o ubijenim i nestalim licima tokom sukoba na KiM i rasvetliti njihovu sudbinu i dodao da će formirana Radna grupa za prikupljanje činjenica i dokaza u rasvetljavanju zločina nad pripadnicima srpskog naroda i ostalih nacionalnih zajednica na KiM dostavljati nadležnim organima sve podatke na dalje postupanje.

Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun sastao se danas sa pomoćnikom generalnog sekretara UN za politička pitanja Miroslavom Jenčom i rekao da je formirana jedinstvena baza podataka o svim počinjenim zločinima terorističke OVK, te da ona nije selektivna u odnosu na nacionalnu pripadnost žrtava.

Kako je saopšteno, on je obavestio Jenča i o radu Anketnog odbora koji se bavio pitanjem trošenja sredstava na KiM, kao i radom na peticijama i inicijativama građana kada je u pitanju položaj Srba i nealbanaca na KiM.

Dodao je da je jedini važeći međunarodni dokument za Srbiju Rezolucija 1244 SB UN i ocenio da su sadasnjij izveštajI UN o stanju na KiM objektivniji u odnosu na raniji period.

- Srbija je opredeljena da se kosmetski problem rešava isključivo mirnim putem, ali neće dozvoliti nasilje nad srpskim narodnom na KiM, kao što ne prihvata ni formiranje bilo kakvih oružanih albanskih formacija, koje bi mogle da budu upotrebljene protiv srpskog naroda - zaključio je Drecun.

Pomoćnik generalnog sekretara UN za politička pitanja Miroslav Jenča pozdravio je dobru saradnju Odbora za KiM i Kancelarije UN u Beogradu i zahvalio na doprinosu Srbije radu UN.

Jenča je naveo da je generalni sekretar UN Gutereš jasno rekao da će u njegovom mandatu prioritet u radu biti tzv. preventivna diplomatija, kao i da je fokus rada u prethodnoj godini bio na Zapadnom Balkanu, gde treba uložiti još napora kako bi se ostvarili mir i stabilnost.

Pomoćnik generalnog sekretara UN za politička pitanja zanimao se za rezultat unutrašnjeg dijaloga o KiM u Srbiji i pozdravio stav Srbije da se samo dijalogom može doći do održivog rešenja, čemu UN daje svoju podršku.

Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun upoznao je sagovornika sa dosadanjim tokom unutrašnjeg dijaloga o KiM i istakao da će on rezultirati početnim predlogom Srbije za rešenje kosovskog pitanja.

#Milovan Drecun

#Zločin

'