AKTUELNO

Na poslednjoj rundi dijaloga prištinska strana napravila je zaokret u odnosu na dosadašnje razgovore, pa je pored glavnog pregovarača Hašima Tačija u Brisel došla proširena delegacija u kojoj je i premijer lažne države Kosovo Ramuš Haradinaj. Pojedini izvori iz Prištine kažu da je do ovakvog poteza došlo jer oni ne veruju jedni drugima, a istog mišljenja je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Na novu rundu dijaloga, osim Hašima Tačija, stiglo je i pojačanje - još pet predstavnika i to takozvani premijer Kosova Ramuš Haradinaj, predsednik skupštine Kadri Veselji, šef diplomatije Bedžet Pacoli, ali i zamenici premijera Fatmir Ljimaj i Dardan Gaši. Na taj način, kažu, skupa žele da pokažu značaj dijaloga, a šef srpske diplomatije Ivica Dačić ističe da to samo pokazuje da oni jedan drugom ne veruju, pa moraju da dođu svi zajedno upravo na zahtev Brisela.

"Kada jedan ne dođe onda opstruira ono što je drugi dogovorio. Često se koristi taj alibi, pa Tači kaže - ja bih ali se buni Haradinaj i Veselji i slično".

Foto: Tanjug

Iako su svi skupa za istim stolom, javna je tajna da postoje trzavice između Tačija i Haradinaja, kao što i zamenik premijera Fatmir Ljimaj nije u dobrim odnosima sa Tačijem koji ga je svojevremeno poslao u Hag.

I upućeni u Prištini kažu da oni koji su se našli zajedno u Briselu na unutrašnjem planu međusobno zabijaju klipove u točkove, ali da sada to rade kako bi javnosti pokazali da su ozbiljni pregovarači.

Foto: Tanjug

U Beogradu ističu da je bitno da se dogovori intenzitet i dinamika budućih razgovora, pa i to kako treba da izgleda sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa.

Milovan Drecun, predsednik Skupštinskog odbora za KiM istakao je danas za TV Pink da je važno na koji će način sporazum biti postignut, ko će ga od velikih sila podržati i da se Albanci nateraju na "predvidivo, racionalno, političko ponašanje".

Jer, kada imate sagovornika koji govori jedno, a onda iz drugih političkih opcija osporavaju dogovoreno, onda nema predvidivog sagovornika. Zato je važno što se nalazi jedna proširena delegacija Albanaca u Briselu - kaže Drecun.

Foto: Printscreen

Druga strana, pak, još uvek nije pokazala istinsku spremnost na kompromis.

Kada bi tazgovori bili pravi, sadržajni i o konkretnim rešenjima, kompromisnog a ne ultimativnog karaktera, onda bi se mogao očekivati korak napred. Dotad će razgovori tapkati u mestu - ističe za Pink Bojan Bilbija, novinar "Politike".

Foto: Printscreen

Ipak, ono što je za Beograd ohrabrujuće je da je sve više pokazatelja koji govore da će čak i vodeće zemlje zapada prihvatiti razgovore o postizanju kompromisnog rešenja. U Nemanjinoj 11 kažu i da je afirmativan stav francuskog predsednika Emanuela Makrona pojačao poziciju Srbije u dijalogu Beograda i Prištine.

#Brisel

#Ivica Dačić

'