AKTUELNO

Milovanom Drecunom, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, rekao je za Pink da će predsednik danas razgovarati sa Tačijem o definisanju dinamike i intenziviranja narednih koraka koji bi trebalo da uspostave okvir za postizanje tog sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

- Današnji sastanak će biti veoma važan za nastavak dijaloga oko Kosova. Predsednik će razgovarati sa Tačijem o definisanju dinamike i intenziviranja narednih koraka koji bi trebalo da uspostave okvir za postizanje tog sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa - rekao je Drecun.

Kako je rekao, na drugom nivou će se razgovarati o ZSO, i trebalo bi da se vidi šta će se u  narednom periodu raditi i kako postići taj sporazum.

- Videli smo nagoveštaj da je Francuska spremna da otvori prostor za postizanje kompromisnog rešenja. Ova poseta juče ohrabruje i već je veliki uspeh koji je Srbija postigla - rekao je Drecun.

Kako je rekao, primetio je u razgovoru sa pojedinim američkim zvaničnicima da oni takođe otvaraju prostor za postizanje sporazuma oko Beograda i Prištine, ali kako kaže, ne izjašnjavaju se o načinu, ali vidi se da ima pomaka.

Foto: Printscreen

Povodom pretnji Ramuša Haradinaja i pominjanja rata, Bojan Bilbija, urednik političke rubrike dnevnog lista Politika, rekao je da Haradinaj pominje podelu teritorije koju niko zvanično ne pominje. - To istrčavanje pred rudu po meni svedoči o nekakvoj nervozi. Njima će ZSO biti kost u grlu, oni ne mogu između sebe da se dogovore. Oni jedni drugima ne veruju - rekao je Bilbija.

Kako je rekao, oni zapravo ni ne odlučuju o ovakvim stvarima i zapravo znamo da oni ništa ne odlučuju već čekaju da im neko javi šta treba da urade.

- Priznanje ovakvog stanja jednog jednostranog ponašanja gde niko ni ne pominje sporazum, na takav način da se putem ultimatuma nameće Srbiji, već je svima jasno da ne vodi nikuda. Priština ima nepomirljiv stav i zato Mogerini koristi te maglovite formulacije - rekao je Bilbija.

- Ono što oni žele jeste da izvrše pritisak na Srbiju, da Rusija ne ulaže veto i da Kosovo dobije stolicu u UN, to je njihov cilj. Sve su to pritisci zbog toga. Sve je jedan scenario u kom Srbija treba da se maksimalno pritisne i da pristane na sve što oni traže. Ne albanci, već oni koji stoje iza njih - rekla je Jelena Vukoičić, politikolog.

Foto: Printscreen

Kako je naglasila, oni se pojave kada pregovori uđu u neku fazu u trenutcima kada se na Srbiju vrši određeni pritisak. - Čitav konstrukt preševske doline je pokušaj da se stvori veštački pandam severu Kosova, izraz preševska dolina ne postoji. Oni su stvorili veštački region koji traži svoju autonomiju i to su opasne stvari. Ne treba upotrebaljavati te njihove kovanice i davati uticaj nečemu što zapravo i ne postoji - rekla je Vukoičić.

- Ma koliko poruka Mogerinijeve o tome o čemu će se razgovarati nemušta, ipak pokazuje da se nešto daleko od očiju javnosti ipak dešava. Da je odlučeno da ne mogu da se ispune samo apetiti Prištine. I ova reakcija Haradinaja pokazuje da se nešto dešava. Oni žele da zauzmu pozicije koje će da budu ekstremne i da zamažu oči sopstvenom narodu - rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, sve izgleda kao da je zapad ipak shvatio da mora da dođe do određenog kompromisa.

- Oko ZSO oni namerno sada žele da zajednicu iskoriste kao njihov argument kada se bude dogovarao  konačan sporazum oko statusa Kosova. Oni hoće da trguju. Albancima postaje potpuno jasno da više neće moći da rade šta žele - rekao je Drecun.

#Milovan Drecun

#Novo jutro

'