AKTUELNO

Predsednici Francuske i Srbije Emanuel Makron i Aleksandar Vučić sastali su se danas u Parizu, a nakon sastanka koji je trajao duže od planiranog, obratili su se novinarima na konferenciji.

Predsednici su potvrdili snažno prijateljstvo između dva naroda koje traje vekovima i izrazili zadovoljstvo saradnjom. Makron je ovom prilikom potvrdio posetu Srbiji koju će realizovati do kraja godine i istakao da je za nova članstva u Evropskoj uniji prvo preko potrebna njen reforma i unapređenje.

Šef francuske države Emanuel Makron dočekao je danas predsednika Aleksandra Vučića, uz vojne počasti i prisutnu gardu ispred Jelisejske palate.

Nakon dočeka predsednici su započeli razovore u četiri oka. Sastanak je završen nakon sat vremena i trajao je duže od predviđenog. Tokom sastanka predsednici su razmenili i poklone: Vučić je Makoronu poklonio specijalnu ediciju Aleksandrović vina u drvenoj kutiji sa ključem i kopiju Ratnog dnevnika iz 1918. godine sa prevodom na francuski. Makron je srpskom predsedniku poklonio vina i specijalne držače za vina.

Foto: Pink.rs

Nakon tet-a-tet sastanka, počeo je radni ručak kojem je prisustvovala srpska delegacija, a koji je predsednik Makron priredio u čast srpskog kolege u Jelisejskoj palati.

Tet-a-tet sastanak trajao duplo duže od predviđenog. Razgovor je bio veoma prijateljski. Predsednici su se pridružili svojim delegacijama na ručku. Predsednik Makron bio je u najjačem sastavu, svi važni ljudi, prijatelji Srbije i ministri su sa njim. Ministar spoljnih poslova, direktor odeljenja za Evropu... Region, EU inetgracije i ekonomija bile su glavne teme sastanka, uključujući i migracije.

Nakon radnog ručka usledila je zajednička konferencija dvojice predsednika. Makron se zahvalio na čestitkama koje mu je predsednik Vučić uputio povodom pobede Francuske na Svetskom prvenstvu u fudbalu i čestitao pobedu Novaka Đokovića.

Foto: Tanjug

- Godina 2018. je stogodišnjica kraja Prvog svetskog rata i to nas poziva da uronimo u zajedničku istoriju, Francuska i Srbija su se zajedno borili kao saveznici. Ta istorija strašnog rata u kom je Srbija pokazala strašnu hrabrost - kazao je Makron i podsetio na zajedničku istoriju dva naroda.

Foto: Tanjug

- Danas se naši vojnici bore zajedno u mnogim misijama, to smo pomenuli tokom razgovora. Želi da se zahvali Srbiji na doprinosu za očuvanje mira u svetu. Hvala što ste prihvatili da dođete na forum mira 11. novembra u Pariz - kazao je Makron i istakao da će pozitivno odgovoriti na poziv da dođe u Srbiju.

Foto: Tanjug

On je rekao da Francuska želi da pomogne Srbiji u integracijama u EU.

Makron je istakao da je Srbija pouzdan partner i jasno je da je saradnja sa Balkanom od suštinske važnosti za bezbednost, ističe Makron.

- Suverenitet svakoga i sposobnost svake zemlje u regionu da ne poklekne pred uticajem inostranstva su važne, kao i stabilnost evropskog puta. Razgovarali smo o bilateralnim odnosima i trgovisnskoj razmeni koja se utrostručila u poslednjih 10 godina. Raduju me projekti i želim da nastavimo ovim putem - rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji, dodajući da Francuska gaji prijateljske odnose prema Srbiji.

Predsednik Srbije istakao je da je srećan što Srbija i ceo region gledaju u Pariz, zahvaljujući Makronu.

- Veoma sam otvoren i govorim ono što mislim. Čestitam Makronu koji je vratio Francusku na mesto koje joj pripada. Razgovarali smo o budućnosti Srbije i regiona, govorili smo o dijalogu Beograda i Prištine i regionalnih odnosa i saglasili smo se da moramo da očuvamo mir i stabilnost, da zajednički moramo da tražimo rešenja i gledamo u budućnost, u čemu važnu ulogu igra Makron i EU. Razgovarali smo o bilateralnim odnosima i o srpsko-francuskom prijateljstvu koje traje vekovima i koje niko ne može da izbriše ili umanji - kaže Vučić.

Foto: Tanjug

Kaže da su se koncentrisali na budućnost i istakao je da saradnja napreduje, kako ekonomska, tako i privredna.

- Od predsednika Makrona očekujemo da pomogne Srbiji ne samo na evropskom putu. Dobili smo podršku za pronalaženje rešenja sa kosovskim Albancima - istakao je Vučić.

Pročitajte još: Vučić u Vrnjačkoj Banji: Našoj deci ćemo ostaviti čistu i sigurnu kasu, a ne dugove, kao što su ih nama ostavili prethodnici (FOTO)

Foto: Tanjug

Predsednik Francuske istakao je da je potrebna reforma Evropske unije i da 2025. godina ostavlja dovoljno vremena za istu.

Ovaj datum je posle izbora za Evropski parlament. Nakon ovog perioda sledi ključan period za EU. Prošle jeseni smo napredovali u ključnim aspektima i stvari generalno napreduju. Želim da možemo da reformišemo našu organizaciju do 2025. i nikome ne pružamo uslugu da se EU širi i u isto vreme prima nove članice. Ona trenutno funkcioniše loše, pozicije su se udaljile i onaj ko blokira je u pravu nad ostalima. Moramo da razmišljamo o demokratiskijoj i suverenijoj EU, formulisao sam određene predloge i mislim da je potrebna reforma. Srbija je počela reforme i datum 2025. dat je kao referentni. On nije automatski kriterijum - kaže Makron.

- Od predsednika Makrona očekujemo da pomogne Srbiji ne samo na evropskom putu. Dobili smo podršku za pronalaženje rešenja sa kosovskim Albancima - istakao je Vučić.

Kako dodaje, Srbi i Francuzi su postali prvaci Sveta u istom danu.

- Želim da čestitam na pobedi. Srpski narod deli sreću povodom vaše pobede - istakao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje o ubistvu Olivera Ivanovića, Vučić je podsetio franucusku novinarku da Srbija nema efektivnu vlast na prostoru Kosova i Metohije, da tu istragu vode tamošnji "organi", a da satelitski snimci nisu stigli do srpskih organa, dok se sa druge strane tvrdi da je tog dana bila magla.

Foto: TV Pink Printscreen

- Srbija nije vršila uviđaj, već vlasti iz Prištine. Mi smo sve podatke dostavili prištinskim vlastima. Tražili smo od pojedinih inostranih službi satelitske snimke, koji bi otkrili gde su se sakrile ubice, dobili smo odgovor da se ništa nije videlo od magle, ali nismo uspeli da ih dobijemo. Mi vodimo svoju posebnu istragu, očekujem da dođemo do rezultata. Ne postoji savršen zločin, postoji velika nada i potreba da taj zločin bude razrešen - ocenio je Vučić.

- Važno je da se bavimo pitanjima pred nama, umesto da kažemo da ulazimo 2025. godine - kazao je Makron.

Predsednik Srbije rekao je da reforme u EU nisu kontradiktorne ulasku Srbije u EU.

- Reč je o posvećenom radu čoveka koji je marljiv. Mi Srbi moramo da razumemo da u ovom trenutku i da Makron hoće da kaže „primiće nas sutra“, neće nas primiti dok ne rešimo odnos sa Prištinom. Suština je da mi rešimo probleme, a ja ću dati sve od sebe da to učinimo - naglasio je Vučić.

On dodaje da se danas razgovarali o regionalnoj ekonomskoj zoni na Balkanu.

- To je stvaranje jedinstvenog tržišnog ambijenta, to nije zamena za EU, kada mi budemo spremni, onda će zemlje EU doneti odluku. Važno je da imamo Francusku kao svog saveznika. Danas sam mučio Makrona da dođe u Srbiju, i uspeo sam u tome, rekao sam da ću to reći srpskoj javnosti - kazao je Vučić.

On je za Televiziju Pink rekao da se razgovaralo o kompromisnom rešenju koje ne bi bilo ponižavajuće za Srbiju.

Predsednik Vučić je, obraćajući se medijima, rekao da je ovo bio jedan od najotvorenijih razgovora koje je imao sa svetskim liderima.

Foto: Tanjug

- Sve je bilo bez rukavica. Razgovarali smo o ključnim pitanjima na Balkanu, pre svega za dijalog Beograda i Prištine. Razgovarali smo o potencijalnim rešenjima i mogućem kompromisu. Detaljno smo o svemu razgovarali. Mislim da je predsednik Makron temeljan i marljiv čovek. Molio sam ga da se dodatno angažuje da pronađemo rešenje. Naši bilateralni odnosi su sve bolji - istakao je Vučić.

- Nisam govorio o više detalja, ali hoću da znate da smo temeljno kroz sva pitanja prošli sa predsednikom Makronom. Pozicija nam nije slabija posle ovih razgovora. Možda je za nijansu ojačana. Ako pogledate danas kakvu je čast pokazao prema Srbiji, ovde ima vas koji živite i radite u Parizu, kada je Makron držao zajedničku konferenciju sa liderima zapadnog Balkana - ocenio je Vučić i dodao da je Makron pokazao ogromno poštovanje.

Pevaće oni to opet, šta vam je tu čudno, ALI JA ZBOG TOGA NE MOGU DA NAVIJAM ZA NJIH!

Odgovarajući na pitanja novinara povodom toga što su Hrvati slavili drugo mesto na Svetskom prvenstvu, uz ustaške pesme, Vučić je rekao da to nije ništa novo, primetivši da mnogi i dalje žive u ovakvim pesmama, on je naveo da može da kaže da ne navija za Hrvatsku, ali da neće da ih vređa i neće da izgovori nijednu ružnu reč jer su "nam potrebi dobri i bolji odnosi u budućnosti".

Foto: Tanjug

- Ima li nešto što vas čudi. To su pevali posle prve utakmice. Ja sam u svakom trenutku pokazivao poštovanje, rekao sam da imam pravo da ne navijam za njih, jer kako mislite da predsednik Srbije navija za njih kada oni pevaju pesmu „Za dom spremni“, u kojoj se kaže „bando srpski dobrovoljci, bando čestnici, stići će vas naša ruka i u Srbiji“. Oni su spalili kuće Vučića 1992., od moje rodbine, kuće koje smo moj otac, brat i ja zidali, a ja treba da navijam, ne moram. Moje je da brinem o srpskom življu, da se osećaju sigurnije u Hrvatskoj, da se brinem o hrvatskoj manjini, ne da navijam za njih - istakao je Vučić.

Komentarišući to što su pojedini već opredelili mandate, Vučić je rekao da je dobro što su to uradili, jer su jedni već to uradili, pa ih nisu dobili.

- Neka oni rade svoj posao. Mene zanima budućnost Srbije. Pametan je naš narod - ocenio je Vučić.

On je na Haradinajevo i Orićevo pominjanje rata rekao da kada se to toliko pominje ne može se reći da su to gluposti.

- Uspeli smo kada smo rekli da nema nastavka razgovora dok se ne pusti petorica Srba. Daćemo sve od sebe da naš narod i zemlju sačuvamo od sukoba - istakao je Vučić.

Vučić je rekao da misli da predsednik Makron dobro vidi i dobro razume situaciju.

- Krug ljudi koji su njega spremali za susret su svi oni koji perfekton poznaju Srbiju i region. Dakle, od Alana Rišara, Etjena, do stručnjaka za bezbednost i sigurnost. Naravno da sam prošao kroz sve - kazao je Vučić.

Foto: Tanjug

Kako dodaje, Srbija ima drastično smanjenje nezaposlenosti i suficit u budžetu, i to se ne bi održano kada bi ostao zamrznut konflikt.

- To što se neko stalno busa u prsa pokazuje koliki je stepen neodgovornosti u našem društvu. Zato što ljudi nisu spremni da prihvate i budu pošteni prema sebi. Jesu li neki drugi postavili granice na Jarinju i Brnjaku, jesam li ja postavljao ili Tadić i Koštunica? Svi znate odgovor na to pitanje - naglasio je Vučić.

- Ja nisam došao da kritikujem ni Tačija, ni Ramu, ni Zajeva, Kolindu, ni Bakira, ja to nikada ne radim u razgovoru sa strancima, i zato mene, ako ste primetili, cene više nego druge, jer ja to ne radim, nego tražim rešenje, a ne kako da se ponovo bijemo - ocenio je Vučić i dodao da misli da ćemo imati podršku Makrona.

On ističe da je rešio da uradi sve što može za naš narod i da se rukovodi jedino državnim interesima.

- Nama oružje služi kao odvraćajući faktor za sve ludake koji bi da pomisle da mogu Srbiju da porobe, a ne zato što mi mislimo nekoga da napadnemo - kazao je Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Emanuel Makron

#Pariz

'