AKTUELNO

Predsednik Srbije je na svečanoj akadamiji ispred Crkvenog broda poručio da je mnogo uloženo u Vrnjačku Banju, te da će se ulaganja nastaviti jer će se svaki uloženi dinar višestruko vratiti kroz turizam. Ističe i da će medicinskim sestrama za tri meseca plate biti značajno veće budući da je ova vlast uspela da oporavi ekonomiju i osigura kasu.

Kamen temeljac za izgradnju hotela "Merkur Palas", novog objekta Specijalne bolnice "Merkur" u Vrnjačkoj banji, postavljen je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kamen temeljac su postavili ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor bolnice Dejan Stanojević, a prisustvovala je i ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović, kao direktor Koridora Srbije Zoran Babić koji potiče iz tog grada.

Foto: Tanjug

Budući hotel, čija će izgradnja koštati oko četiri miliona evra, prostiraće se na površini od 6.500 kvadratnih metara, a sadržaće 58 soba i apartmana.

Početak stvaranja turističkog kompleksa koji ne postoji u banji

Ukupan smeštajni kapacitet budućeg luksuznog hotela biće 58 soba i apartmana, ukupna površina objekta biće 6.500 metara kvadratnih, a ova investicija je vredna oko četiri miliona evra. Kako je saopšteno iz specijalne bolnice, za "Merkur" je ovo značajan trenutak, kao i za Vrnjačku Banju, jer će obeležiti početak stvaranja novog turističkog kompleksa kakav još ne postoji u banji. Za realizaciju ovog projekta dobijena je podrška državnih institucija, što ukazuje na njegov značaj za državu Srbiju. Navodi se da je Specijalna bolnica Merkur u prethodnoj deceniji uložila značajna sopstvena sredstva u modernizaciju opreme, postojećih i izgradnju novih objekata. Vizija daljeg razvoja ove ustanove bazira se na liderskoj poziciji ne samo u zemlji, već i u regionu.  Da bi se to realizovalo bilo je neophodno da se izgradi objekat za pružanje usluga zdravstvenog turizma najvišeg nivoa i kvaliteta, kako za domaćeg tako i za inostranog, visoko platežnog i zahtevnog gosta. Dodatni sadržaji uključiće wellness i Spa centar (koji će se prostirati na 1.000 m2 sa otvorenim i zatvorenim bazenom, masažama i tretmanima), fitneš centar, estetsku medicinu, multifunkcionalnu salu, medicinski blok sa kompletnom dijagnostikom i terapijama, sa svim pratećim sadržajima jednog savremenog spa i medicinskog centra.   Novi objekat finansiraće se delom iz sopstvenih sredstava, a delom iz kreditnih sredstava, za šta postoje ekonomska opravdanost i neophodne saglasnosti, tako da će poslovanje ustanove funkcionisati nesmetano, saopšteno je iz Specijalne bolnice Merkur.

Predsednik Srbije poručio je, nakon što je postavljen kamen temeljac, da lekari, medicinsko i nemedicinsko nosoblje mnogo znače i ističe da je jako fasciniran radom, težinom, prirodom i obimom posla koji obavljaju naše medicinske sestre. Kako kaže, za samo tri i po meseca medicinske sestre će moći da očekuju značajna povećanja plata, kako bi ostale gde jesu i brinule o našim pacijentima i deci.

Foto: Tanjug

- Nadam se da ćemo ovu nepravdu, odnosno neplaćanje onima koji obavljaju najteže poslove, da ispravimo. Iako su mi se mnogi smejali na početku reformi, sada vidite reziltate. Pogledajte kako izgleda banja i nećete je prepoznati za tri ili četiri godine. I vi ćete živeti bolje i nećete sanjati o odlasku u inostranstvo, jer će Vrnjačka Banja izgledati kao najbolja banja u Nemačkoj, a razliku između naših i nemačkih plata ćemo maksimalno da smanjimo - kaže Vučić.

Nakon svečanostio polaganja kamena temeljca, Vučić je prisustvovao svečenoj akadamiji na platou ispred Crkvenog broda.

Predsednik Srbije je rekao da je Vrnjačka Banja lepša od svih drugih i, čini mu se, bogatija. Kaže da zna da u njoj živi mnogo siromašnijih, ali da se i to menja. Ističe da je uloženo mnogo novca u Vrnjačku Banju.

- Ulagali smo svaki put i nikad se nismo pokajali. Ovde se vidi svaki uloženi dinar - kaže Vučić.

Foto: Tanjug

On se zahvalio privatnicima koji ulažu u Banju. Podseća da se ulaže u Dom zdravlja, da će se ulagati u škole i u sve što je Banji potrebno.

Podsetio je da je nekada veliki Miloš shvatio da Srbija leži na vekovima netaknutim bogatstvima i doveo je upravnika saksonskih rudnika da ta bogatstva istraži.

- Tako je Srbija radila i vidim zajendički napor preduzetnika i države, mnogo investicija i udružene poduhvate da se kraljevska titula vrati u Banju - kaže Vučić.

Ističe da je država uložila više u prethodnih pet godina nego u prethodnih 50 godina. Kaže da će se ulaganja nastaviti jer se svaki dinar i vrati kroz turizam. Vučić je zahvalio ministrima koji su ulagali u Vrnjačku Banju.

Foto: Tanjug

On je najavio obnovu i preporod Banje i da to da će broj gostiju biti najveći u celoj Srbiji, jer "Vrnjačka Banja tu kraljevsku titulu zaslužuje".

- Zaslužili ste ove promene jer ste verovali u bolje, u odgovoran i težak rad. Kada smo krenuli u teške reforme, malo ko je u njih verovao i zato vam hvala za podršku i što ste verovali da teški koraci na kraju znače dobro i bolje. Danas, kada sam konačno mogao da kažem medicinskim sestrama da će bolje da žive, kažem vam da ćete svi u svakoj godini osećati značajan boljitak jer nam je kasa sigurna - kaže Vučić, dodajući da neće da našoj deci ostavi dugove koje su prethodnici ostavili nama. Kako kaže, želi čistu i sigurnu kasu za našu decu.

Ističe da je mnogo teškog posla ostalo u Srbiji, da se razgovara o investicijama, o autoputu Pojate-Preljina.

Foto: Tanjug

- Biće urađen autoput, kao što će biti urađen Beograd-Čačak, Niš do granice sa Bugarskom i Niš do granice sa Makedonijom već do kraja godine. Moramo da rešavamo probleme generacija. Ne znam da li ćemo uspeti u svemu, posebno kada je reč o kosovskom čvoru, jer ima onih koji napadaju kada pokušamo da ga rešimo i kada ništa ne činimo. Ne smemo da budemo kukavice i moramo da probamo da rešimo probleme, a ne da ih ostavimo svojoj deci. Ne znam da li ćemo uspeti, ali borićemo se i tražičemo od vas da donesete konačnu presudu. Nije mi da za mandata postanem bogat, nego da rešim probleme građana koji postoje stotinama godina - kaže Vučić.

Ističe da će se pokazati da smo imali plan, da smo umeli da menjamo sebe i verujemo u teške mere.

- U Kraljevo uskoro stižu dve fabrike i dolazim da ih otvorim. Živela Srbija! - poručio je Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Vrnjačka banja

'