AKTUELNO

Marketinški stručnjak ističe da su mnogi ismevali projekat 'Beograda na vodi', da je stvaran veliki otpor na početku njegove izgradnje, ali da će po njegovom završetku prestati napadi, kao što je to slučaj sa svim većim projektima u istoriji.

Izgradnja prve stambene zgrade u "Beogradu na vodi" je završena i ona je u subotu svečano otvorena, nakon čega je počelo useljavanje prvih stanara. Vrpcu su, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, presekli premijerka Ana Brnabić, ministar u vladi Siniša Mali, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik kompanija "Eagle Hills" Muhamed Alabar, direktor kompanije "Beograd na vodi" Nikola Nedeljković. Najveći projekat u regionu ujedno je i najnapadaniji, ali je istovremeno postao simbol vlasti Aleksandra Vučića.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić ističe da je jedna od osnovnih primedbi na projekat bila da je reč samo o maketi i mnogi su ismevali njegovu izgradnju. Ističe da je politička elita licemerna.

- Sada vidimo da se ostvaruje projekat i to je dokaz da je teza o maketi bila zlonamerna i neistinita - kaže Krstić za "Novo jutro".

Podseća da je izgradnju Novog Beograda takođe pratio veliki otpor, a on je danas suština Beograda.

Železnica, uvođenje struje, prva sijalica, Gazela... Sve je napadano! Činjenica je da je izlazak Beograda na reke bila zamisao mnogih generacija! I prethodne vlasti imale su zamisao da izmeste autobusku i železničku stanicu, a sada mrze što je ovo urađeno samo zato što oni nisu uspeli. To je licemerje! Oni rone suze zbog ovoga i to je paradoks koji govori o nepripremljenosti političke elite da prihvati promene za koje se i sama zalagala - kaže Krstić.

Foto: TV Pink

Govoreći o istorijskom sastanku američkog i ruskog predsednika koji će se desiti danas, Slobodan Samardžija, bivši dopisnik "Politike" iz Moskve, kaže da je Donald Tramp pre svega biznismen i poslovni čovek, te su njegovi protivnici, protivnici samo u poslovnom smislu.

- Nijedna zemlja nije protivnik Evropi i Americi, pretnja je samo terorizam. Poslovno, jesu protivnici. Trampove izjave su poslovni postupak i trebalo je da ceo svet shvati da je on pre svega biznismen. Milim da je Putin to već shvatio - kaže Samardžija.

Foto: TV Pink

Prof. dr Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije podseća da je ovo njihov treći susret i smatra da će ovaj sastanak stvoriti podlogu za rešavanje brojnih problema.

- Pominju se četiri tačke koje se forsiraju kroz medije i kao da pokušavaju da uvedu lidere u konflikte, a ne u rešenja. Tramp ima poziciju da će ga kritikovati šta god uradio, a trebalo bi da oseti malo podrške. Imajte u vidu da na jesen idu izbori za kongres, te da će ovo uticati i na današnji sastanak. Ne bi me čudilo da Putin i Tramp izađu sa nekom retorikom koja može biti usmerena ka javnom mnjenju. Ovo je odlična vest za mešunarodne odnose i globalni mir. Važno je da se dogovaraju, da se bolje razumeju, da razgovaraju i otvore kanale ka daljem rešavanju konflikata - ističe Miletić.

Foto: TV Pink

Krstić smatra da će kosovski problem biti jedna od tema, ali provučena kroz krimski i ukrajinski problem.

- Kada Rusija brani svoj stav, mora da pomene i Kosovo. Princip po kome se Krim odvojio dijametralno je suprotan stavu Rusije, i kada Rusija brani svoj stav pominje i Kosovo i duple standarde. Kosovo će, dakle, kroz druge probleme biti na stolu - kaže Krstić za Pink.

Samardžija kaže da Kosovo nije sličan slučaj sa Krimom, već sa Donbasom, budući da je Krim uvek bio ruska teritorija. Smatra da se Krim danas neće pominjati, jer je to već „gotova stav“. O Donbasu i Kosovu, smatra, moguće je da će razgovarati.

Foto: TV Pink

Krstić kaže da je i Rusiji potrebno popravljanje odnosa sa SAD, samim tim i ekonomskih odnosa sa Evropom. Podseća da mnogim evropskim zemljama privredno znače dobri odnosi sa Rusijom.

- Količina tema je tolika da ni četiri sata razgovora nisu dovoljna. Zanimljivo je što će Tramp i Putin biti sami bez kamera i saradnika - kaže Krstić.

Kaže da Trampa ne treba potcenjivati, te da nekada ume da donese odluke koje iznenađaju. Podseća da Tramp nije klasičan političar, da je preke naravi, ali da ga ne treba smatrati za neozbiljnog. Ipak je, ističe Krstić, on na čelu najveće svetske sile i važan je svaki njegov potez, svaka reč i svaki tvit.

#Nebojša Krstić

#Novo jutro

'