AKTUELNO

Analitičar Miroslav Lazanski podsetio je da je američki predsednik Donald Tramp po dolasku na vlast rekao da NATO treba raspustiti, kao i da Amerika pokriva skoro 70 odsto troškova ovog pakta.

Miroslav Lazanski, analitičar, rekao je za Novo jutro televizije Pink, povodom NATO samita u Briselu, da je Tramp zanimljiv sa svojim izjavama, podsetivši da je čim je došao na vlast rekao da NATO treba raspustiti.

- Ne direktno raspustiti, ali da je to prevaziđeno i skupo. Posle su ga ovi iz Pentagona i Evrope uverili da je potreban. Istina je da Amerika pokriva skoro 70 odsto troškova NATO-a. Predsednik Tramp se ponaša kao tipičan trgovac, ne možeš mu puno ni zameriti - ocenio je Lazanski.

Kako kaže, od 29 zemalja članica njih šest ili sedam izdvaja novac za odbrambeni sistem, to jest za pitanje odbrane i to oko 2 odsto BDP-a.

Foto: Printscreen

Tereza Mej donela je odluku da udvostruči ulaganja i duplira broj službenika za bezbednost na zapadnom Balkanu, uz obrazloženje da ove odluke treba da omoguće poboljšanje kolektivne bezbednosti i povećanje ekonomske stabilnosti regiona, a na to je Lazanski rekao da ne zna šta je zapadni Balkan, i zapitao da li postoji istočni Balkan.

- Ako postoji zapadni Balkan, bilo bi logično da postoji istočni. Ko je to u zapadnom Balkanu, Hrvati će reći da oni nisu ni zapadni, ni severni, ni istočni, nikakav Balkan. Slovenci odavno nisu, Bugari i Rumuni će reći da nisu. Dakle, zapadni Balkan je bivša Jugoslavija, bez Slovenije, bez Hrvatske, plus Albanija, vrlo tužno - kazao je Lazanski.

On dodaje da je interesantno što Englezi ulažu dodatne pare u smislu pojačanja obaveštajne prisutnosti na ovom području, radi, kako kaže, ekonomske stabilizacije.

- To je fenomenalno, tu vrstu licemerstva samo Britanci mogu da smisle. Samo oni mogu to tako da saopše, niko drugi - ocenio je Lazanski.

Komentarišući novčana ulaganja Velike Britanije u BiH, Lazanski je rekao da su to ulaganja u medije i da se zna koji mediji je dobio koliko para.

- Tačno se zna, recimo, u Bosni i Hercegovini, koliko je koji mediji dobio para pred predstojeće izbore. Otprilike se zna i koje nevladine organizacije primaju pare iz tih fondova. Prema tome, to je kao ono što je bilo pre mesec, dva, da je komandant EUFOR-a u BiH tražio dodatnih 40 vojnika, što je smejurija. Naravno da su to specijalci - naveo je Lazanski.

Kako kaže, zna se koliko specijalaca govori naš jezik, koliko ih je studiralo na prostorima bivše Jugoslavije.

- Zna se ko je ovaj tim, ne zovu oni bilo koga. Danas su informacije najjače oružje. Kada imaš informacije o protivniku, ti si u prednosti - kazao je Lazanski.

Više o pomenutim temama pogledajte u videu koji sledi:

#Amerika

#Miroslav Lazanski

#NATO

#Tereza Mej

'