AKTUELNO

Na Pasuljanskim livadama je danas uspešno izvedeno gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru modernizovanog sistema topa 40 mimlimetara PASARS 16, kojem je prisustvovao ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je tom prilikom poručio da je razvoj domaće tehnike na prvom mestu od sopstvenih sredstava i od sopstvene pameti.

Baš kao što je PASARS, čine našu vojsku neuporedivom sa drugim vojskama, kazao je Vulin.

- U stanju smo da za daleko manje novca i u daleko kraćem vremenskom periodu, obezbedimo sredstva za koja bi nekim drugima trebalo više novca i više vremena - rekao je ministar Vulin.

Ministar je kazao da se modernizovana verzija našeg PASARS-a od 40 milimetara na ovom gađanju pokazala kao izvanredno oruđe i kao nešto što će značajno doprineti većoj borbenoj gotovosti naše RViPVO, ali i naše Kopnene vojske.

Istakao je da očekuje da će do kraja godine ne samo PASARS, već i više desetina različitih borbenih sistema, oružja i oruđa, ući u naoružanje naše vojske, na čemu će se intenzivno raditi.

- Sve ono što je uništavano tokom decenija planskog i namernog uništavanja Vojske Srbije mi ponovo stavljamo u funkciju, popravljamo, modernizujemo, činimo da naša Vojska bude na najvećem mogućem nivou - rekao je ministar.

Foto: Beta

On je čestitao pripiadnicima 98. vazduhoplovne brigade koji su izveli izvanredno gađanje i koji su za ovo gađanje dobili odličnu ocenu, što, kako je rekao, takođe govori da se pored tehnike, moraju imati i dobro obučeni ljudi.

- Obuka je nešto što jeste prioritet i Vojske Srbije i Ministarstva odbrane i to je nešto na čemu ćemo i dalje insistirati - poručio je ministar Vulin.

Prema rečima pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenada Miloradovića današnje gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru modernizovanog sistema topa 40 milimetara PASARS 16, izvršeno je u okviru plana ispitivanja na putu ka uvođenje u naoružanje ovog sistema.

- Zadovoljni smo rezultatima koje je postigla posada iz 98. vazduhoplovne brigade zajedno sa stručnjacima iz Vojnotehničkog instituta. Planirano je da taj sistem uđe u naoružanje Vojske Srbije do kraja godine i da započne serijska modernizacija. Videli smo mogućnost oruđa da bude automatski navođeno sa modernizovanog sistema radara 'Žirafa', da prati ciljeve u vazduhu i da na vreme otvara vatru i prema rezultatima koje smo dobili - rekao je Miloradović.

Dodao je da će ta verzija modernizacije sa topom 40 milimetara biti završena do kraja godine, a zatim sledi uređivanje odgovarajućeg raketnog sistema. Sa tom modernizacijom, kazao je Miloradović, naša trupna PVO dobija daleko veće mogućnosti i dobija sredstvo koje će moći da potpuno, zaštićeno, sa vrlo visokim nivoom mobilnosti, prati mehanizovane jedinice i da im pruži zaštitu od ciljeva u vazdušnom prostoru.

- Ovo oruđe, takođe, treba da bude okosnica odbrane naše Kopnene vojske i od nove generacije savremenih ciljeva, kao što su dronovi i bespilotne letelice, a u narednoj fazi i od vođene municije protivnika - rekao je Miloradović.

Gađanju na poligonu Pasuljanske livade prisustvovao je i komandant RViPVO brigadni general Duško Žarković, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

#Aleksandar Vulin

#Vojska

'