AKTUELNO

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, izjavio je danas povodom godišnjice dešavanja u Srebrenici 1995, da su Haški tribunal i Sud u Beogradu sudili odgovornima za ratni zločin u Srebrenici, ali da ni Haški tribunal ni sudovi u Sarajevu, Zagrebu i Prištini nisu osudili najteže ratne zločince koji su počinili najveće zločine nad srpskim narodom od Drugog svetskog rata.

- Od porodice Zec u Zagrebu, do Kosova i Metohije niko nije odgovarao za zločine nad Srbima na prostoru bivše Jugoslavije. Srebrenica nije genocid, ali Oluja jeste. Za razliku od Srebrenice, u Oluji je po naređenju tadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, proterano svo srpsko stanovništvo iz tadašnje Republike Srpske Krajine. Oni koji su ostali su pobijeni, a svi gradovi i sela u kojima su živeli Srbi zapaljeni i uništeni - naveo je Marković u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Marković je zapitao kako se to to zove kada neko protera ili pobije sve pripadnike jednog naroda i uništi mu svu imovinu.

To se, ukazao je, desilo u Hrvatskoj, na Kosovu i Metohiji, kao i u Bosni i Hercegovini van Republike Srpske.

Marković je pozvao Bakira Izetbegovića da odgovori na pitanje gde su Srbi iz Sarajeva i ostalih gradova na području Federacije BiH i šta se sa njima dešavalo od 1992. do 1995.

- Ko ih je ubijao, držao u logorima i proterao. Ko je ubio 3500 Srba i zapalio sva srpska sela oko te iste Srebrenice - pita Marković.

Zaključio je da je 90-tih godina prošlog veka, na području bivše Jugoslavije došlo do građanskog rata, potpaljenog od nekih velikih sila i tu leži odgovor na sva pitanja.

- Jedini genocid koji se desio posle Drugog sveta rata zove se 'Oluja' - poručio je Marković u pisanoj izjavi.

#Dragan Marković Palma

#Genocid

#Oluja

'