AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da je apsurdan spisak koji predsednica Udruženja "Majke Srebrenice" predala nemačkom tužiocu, a na kojem je 22.000 imena pripadnika Vojske Srpske koje dovodi u vezu sa dešavanjima u julu 1995. godine.

U saopštenju dostavljenom medijima Linta kaže da to još jedan vid zastrašivanja srpskog naroda, a cilj je, dodaje, da se opravdavaju lažne teze koju zastupaju deo međunarodne zajednice i bošnjački političari, a po kojima su Srbi bili agresori i zločinci, a bošnjaci žrtve.

Linta podseća da pravosuđe BiH ne kažnjava brojne zločine nad Srbima koji su se dogodili u Sarajevu, Bosanskoj Posavini, srednjem Podrinju, srednjoj Bosni, te poručuje da je s takvim pristupom nemoguće govoriti o bilo kakvom pomirenju između Srba i Bošnjaka.

On tvrdi i da su međunarodni eksperti dokazali da u Srebrenici nije bilo nikakvog genocida, te navodi "da je to bio jedan od brojnih zločina koji su se dešavali na prostoru bivše Jugoslavije".

Napominje da se zaboravlja i ignoriše "surova činjenica da su tokom 1992. i 1995. godine snage Nasera Oriće spalile i uništile skoro 200 srpskih sela i zaseoka, da je pobijeno i stradalo više od 3.500 Srba".

Predsednica Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić predala je u Srebrenici nemačkom tužiocu spisak s imenima 22.000 pripadnika VS i od njega zatražila da proveri one sa spiska koji su u Nemačkoj, te da budu privedeni i odgovaraju u toj zemlji. Ona tvrdi i da je spisak sačinila Vlada Republike Srpske 2005. godine.

#Miodrag Linta

#Srebrenica

'