separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

PRPA U HRVATSKOJ ZBOG 'SRPSKIH VRAŽJIH KOČIJA'! Postajemo regionalna vojna sila! (VIDEO)


Panika u Zagrebu!


Posle neskrivenog podozrenja koje su pokazali povodom nabavke "migova" 29 za potrebe Vojske Srbije, Hrvate je zabrinula i dogovrena kupovina helikoptera Mi -35 koji bi, takođe, trebalo da ojačaju naše vazduhoplovstvo.

- Srbija će nabavkom letelica Mi-35M znatno povećati vatrenu moć svoje helikopterske komponente - piše u najnovijem broju zagrebački politički nedeljnik Globus.

U tekstu posvećenom nabavkama u srpskom Ratnom vazduhoplovstvu pod naslovom "Srpske vražje kočije" novinar Jan Ivanjek konstatuje da će modernizacija helikopterske flote Vojske Srbije doneti promene u odnosu snaga u regionu:

- Srbija će jedina u hrvatskom susedstvu imati prave borbene helikoptere. Posebno je značajna najava predsednika Aleksandra Vučića, izrečena prilikom vežbe Zajednički udar, da će se u Rusiji kupiti još tri helikoptera Mi-17, ali i četiri jurišna helikoptera Mi-35 - konstatuje list u svojoj analizi.

Zagrebački nedeljnik podseća na dogovoreni posao Srbije o nabavci "erbasovih" letelica H145M, koje će početi da pristižu već krajem ove godine i priznaje da su uporedivi, ali ne i ravnopravni, sa američkim "kajovama" koje je nabavila Hrvatska.

Hrvatska javnost, inače, sa dozom omalovažavanja gleda na nabavku ruskih "migova" za srpsko vojno vazduhoplovstvo. Globusov novinar, međutim, respektuje najavu kupovine letelice Mi-35M i podseća na nadimak koji su sovjetskoj letelici, zbog teškog oklopa i velike vatrene moći, nadenuli avganistanski mudžahedini - "đavolje kočije".

Jačanje helikopterske avijacije objašnjava namerom Srbije da predupredi krize na Kosovu i Metohiji i eventualno Bosni i Hercegovini.

- Fokus je i dalje na Kosovu i eventualnom sukobu sa tamošnjim snagama sigurnosti, ali i gerilskim formacijama. Vojske Srbije nastoji da se fokusira na mobilne snage za brzu reakciju, očito usmerene na intervenciju na Kosovu, što je potvrđeno i količinom i tipovima helikoptera koji se nabavljaju - piše Globus, osenjujući da "Vučićeva flota jurišnih oklopnih helikoptera služi za zastrašivanje Kosova".

Ovaj magazin navodi i da odugovlačenjem sa kupovinom PVO sistema i nabavkom polovnih "ruskih lovaca, koncencionalni sukob Srbija ne smatra ozbiljnom pretnjom u bliskoj budućnosti".

- Asimetrična ugrožavanja su u jasnom fokusu, bilo da je reč o Kosovu ili napetostima u BiH, kao i u Sandžaku, te se shodno tome oružane snage i razvijaju od helikoptera do ograničene modernizacije lične opreme vojnika u projektu "1.500 plus" - opremanja vojnika modernim komunikacionim, optroničkim, zapovednim, zaštitnim i oružanim sistemima - navodi Globusov novinar.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti