AKTUELNO

Ministar finansija i član Predsedništva SNS podsetio je da je DS ostavila dug od 1,2 milijarde evra u Gradu Beogradu, te je istakao da je licemerno da upravo ova stranka govori o ekonomskim rezultatima.

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Siniša Mali rekao je danas da su sramni pokušaji Demokratske stranke da umanji ekonomski uspeh koji je postigla Vlada Republike Srbije u prethodnom periodu, navodeći da je licemerno da Demokratska stranka, koja je samo u Gradu Beogradu ostavila dug od 1,2 milijarde evra, govori o ekonomskim rezultatima.

Mali je u izjavi Tanjugu naveo da, kao što je vlast sredila finansije u Beogradu i taj dug prepolova, isto je urađeno i u Republici, gde su danas stabilne finansije i potencijal za dalji razvoj.

- S obzirom na to da ne mogu da se pohvale svojim uspesima, oni rade ono što najbolje znaju, a to je da izmišljaju i lažu građane Srbije. Da su nastavili da rukovode Gradom i Republikom, mi bismo odavno otišli u bankrot. Danas otvaramo nove fabrike, gradimo autoputeve, otvaramo nova radna mesta i vraćamo Republici Srbiji mesto u svetu koje joj pripada - rekao je funkcioner SNS.

Mali je naveo da je na kraju 2014. godine Srbija bila u deficitu od 6,6 odsto BDP-a, a dug opšte države je bio 71,8 odsto BDP-a sa rastućim trendom, što je upravo posledica loše finansijske politike koju je DS vodila dok je bila na vlasti od 2001. godine, dok je na kraju maja ove godine Srbija imala suficit od 8,8 milijardi dinara na godišnjem nivou, što je za oko 400 miliona evra bolje od budžetskog plana.

S obzirom na to da su ekonomske rezultate Vlade Srbije potvrdile i renomirane međunarodne finansijske institucije, žalosni su pokušaji Demokratske stranke da to ospore. Tim tempom, izgubiće i poslednjeg glasača - ocenio je Mali.

Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, neto stanje javnog duga na kraju 2017. godine iznosilo je 22,85 milijardi evra, dok je stanje neto javnog duga na kraju juna 2018. godine bilo 22,66 milijardi evra.

Mali objašnjava da su to jedine tačne brojke kada je reč o javnom dugu Republike Srbije, s obzirom na to da je DS komentarisala bruto iznos javnog duga.

- U bruto iznos javnog duga je uključeno i 575 miliona dolara koje ćemo iskoristiti za plaćanje obaveze koja nas očekuje u decembru, kada će iznos javnog duga, nakon isplate pomenute obaveze, dramatično opasti. Upravo je to primer odgovornog upravljanja javnim finansijama, što demokrate, na njihovu žalost, nikada neće razumeti - istakao je Mali i maglasio da su demokrate još jednom potvrdile da "nemaju nikakvo znanje o javnim finansijama".

Mali je zaključio da se ekonomska aktivnost u Srbiji nalazi u fazi ekspanzije i da je u prvom kvartalu ove godine zabeležen rast od 4,6 odsto, što je najveći međugodišnji rast od izbijanja krize.

Pročitajte još: RTB Bor povećao izvoz 23 odsto u prvih šest meseci

#Demokratska stranka

#Ekonomija

#Siniša Mali

'