AKTUELNO

Generalni sekretar NATO je istakao da veoma ceni što je NATO uspeo da pojača saradnju sa Srbijom i poručio da će se saradnja sa Zapadnim Balkanom nastaviti.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je danas da je Srbija blizak i vredan partner Alijanse, izrazivši nadu da će naša zemlja biti domaćin vežbi civilne pripremljenosti u oktobru ove godine.

- To pokazuje da NATO u potpunosti poštuje odluku Srbije da ne teži ka članstvu u NATO, ali da veoma cenimo što Srbija nastavlja da sarađuje sa NATO kao sa partnerom i zahvalni smo na toj saradnji - rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči dvodnevnog samita Alijanse, koji počinje sutra u Briselu.

On je istakao da veoma ceni što je NATO uspeo da pojača saradnju sa Srbijom.

- Činjenica da očekujem da saveznici NATO pozovu Skoplje da počne pregovore o pristupanju, neće promeniti naše odnose sa Srbijom - napomenuo je prvi čovek Severnoantlantske alijanse.

Stoltenberg je poručio da će NATO nastaviti da sarađuje sa Zapadnim Balkanom jer, kako je naveo, Alijansa "tamo ima istoriju i prisustvo - u Beogradu, Sarajevu, a tu je naravno i KFOR, kao i mnoge članice i više partnera NATO".

Kako je naglasio, "apsolutno je moguće da NATO ima blisku i dobru saradnju sa Srbijom, a da istovremeno bude prisutan u KFOR-u".

- Svesni smo da su izazovi za nas na Kosovu i stoga podržavamo dijalog Beograda i Prištine u pokušaju da pregovorima dođu do rešenja i sporazuma - zaključio je Stoltenberg.

#Jens Stoltenberg

#NATO

#Srbija

'