AKTUELNO

Predsednik Srbije nalazi se prestonici Turske gde prisustvuje svečanosti povodom inauguracije predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Kako je ovom prilikom istakao za Televiziju Pink, pred Srbijom i Turskom mnogo je zajedničkih planova i tema za budućnost, a isto to poručio mu je Erdogan tokom susreta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je za Televiziju Pink da se sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom susreo četvrti put u veoma kratkom vremenskom periodu, te da je došao da u ime Srbije ukaže čast Turskoj i njenom predsedniku.

- Uz veoma srdačan prijem koji je priređen delegaciji Srbije, Erdogan mi je rekao da u budućnosti imamo mnogo toga da uradimo i da je mnogo toga pred nama. Imamo mnogo zajendičkih planova koji se tiču i ekonomije i politike - kaže Vučić.

Kako ističe, važno je Srbija bila tu i da je danas došla da ukaže respekt turskom narodu, njenom predsedniku i državu.

Foto: TV Pink

- Očekujem nastavak unapređenja saradnje i da uskoro u Srbiji ponovo vidimo turskog predsednika. Mislim da je to veoma važno za budućnost Srbije. Važno je i to da imamo ovako snažnog regionalnog partnera kao saveznika, a ne kao protivnika ili neprijatelja. Jako sam ponosan na ovakav rezultat naše politike - kaže Vučić.

On dodaje da je u Ankari imao bilateralni sastanak sa mađarskim predsednikom Viktorom Orbanom sa kojim je, kaže, razgovarao o situaciji u Evropi, strateškom putu Srbije i promišljanju o mestu Mađarske i Srbije u budućnosti. Govorili su, kaže, o jačanju snaga u centralnoj Evropi, jačanju saradnje, uvećanju mađarskih investicija i prisustva u uslužnom i bankarskom sektoru.

- Postigli smo visok stepen saglasnosti. Mađarska na svakom mestu govori samo dobro o Srbiji i poziva Evropu da što pre prihvati Srbiju kao svoju prvu novu članicu, na čemu sam zahvalan mađarskim zvaničnicima. Mislim da sa Mađarima, kao što je i Orban rekao, imamo najbolje odnose u savremenoj istoriji - kaže Vučić za Pink.

Predsednik kaže da Srbija jako poštuje Mađare u Mađarskoj, ali i Mađare u Srbiji.

Vučić je rekao da je sa Hašimom Tačijem najmanje razgovarao, ali da se očekuju teški razgovori ponovo u Briselu. Kada je reč o spekulacijama da se nova runda dijaloga očekuje 25. jula, Vučić kaže da nije upoznat, ali da je očekivao da će biti ranije.

Foto: TV Pink

- Ne držite me za reč kada je datum u pitanju. Ne znam da li ćemo postići rešenje, ali sam siguran da ćemo da se borimo za sve što je najbolje - kaže Vučić.

Dodaje da je razgovarao sa Bakirom Izetbegovićem, Edijem Ramom, Đorđem Ivanovim, Rumenom Radevim i kaže da su to uvek dobre prilike u kojima može da se utiče.

Kada je reč o razgovoru sa Angelom Merkel, predsednik kaže da je razumeo zahteve i njena pitanja, ali je imao priliku i da objasni srpsku poziciju za sva najvažnija pitanja.

- Zahvalio sam joj se na sve većem broju nemačkih investitora koji dolaze u našu zemlju, govorili smo i o pitanjima odnosa prema prošlosti, evropskim važnim pitanjima, o normama i pravilima koje moramo da dosegnemo u smislu spoljne politike, kao i prevelike ili nedovljne otvorenosti prema pojedinim zemljama - kaže Vučić.

Kada je reč o sastanku sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Pitom Marokom, Vučić kaže da je zahvalan SAD što prvi put otkad je Trampova administracija uspostavljena, Amerika želi da nas čuje.

- Ne kažem da su nam saveznici po pitanju Kosova, ali, ako to smem da kažem, žele da nas čuju - kaže predsednik.

Ceo razgovor sa predsednikom Srbije pogledajte u nastavku:

#Aleksandar Vučić

#Ankara

'