AKTUELNO

Britanska premijerka Tereza Mej imenovala je danas Dominika Raba za novog ministra za Bregzit, nakon što je Dejvid Dejvis podneo ostavku na tu funkciju u znak protesta protiv planova vlade za bliske trgovinske odnose sa EU, javlja Rojters.

- Kraljica je zamoljena da odobri imenovanje Dominika Raba za državnog sekretara za izlazak iz Evropske unije - navodi se u saopštenju kancelarije Mej.

Rab je prethodno bio ministar za stanovanje. Dejvis je ostavku podneo kasno sinoć, rekavši da ne želi da bude "neradi regrut" planova Mej, s kojima se u petak saglasio ceo kabinet.

U pismu ostavke, Dejvis je kritikovao premijerkin plan za Bregzit navodeći da će on ostaviti parlament "u najboljem slučaju u slaboj pregovaračkoj poziciji".

Foto: Tanjug

Mej mu je odgovrila da nije saglasna s tim i zahvalila mu na dosadašnjem radu, navodi Bi-Bi-Si.

Britanska vlada postigla je u petak dogovor o poziciji za pregovore o budućem odnosu Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije posle Bregzita.

Ministri su podržali plan o uspostavljanju zone slobodne trgovine za industrijsku i poljoprivrednu robu sa EU, na osnovu zajedničkog pravilnika, kao i "kombinovanoj carinskoj teritoriji.

#Bregzit

'