AKTUELNO

Novinar i politički analitičar Marko Matić istakao je, gostujući u Nacionalnom dnevniku televizije Pink, da Janković nije u stanju da obelodani svoju biografiju ni glasačima ni najbližim partnerima i da upravo na taj način urušava poverenje građana. Ovo je jedan od razloga zašto je Jankovićev rejting u narodu opao, iako je bio veliki favorit i opozicioni lider.

Medijska mreža Zapadnog Balkana "Antidot" izdala je saopštenje za javnost u kojem podseća na neispunjeno obećanje Saše Jankovića. U saopštenju se podseća da Janković nije tužio medije koji su objavili da je bio doušnik pod kodnim imenom "Step", te da je zakonski rok za tužbu istekao.

Marko Matić iz medijske mreže Antidot rekao je za Televiziju Pink da je Saša Janković obmanuo narod, a Antidot je, kako ističe, juče imao potrebu da ga podseti da mu je rok za tužbu istekao i da je slagao građane.

Ako želi, može da nas tuži jer smo juče rekli da imamo priznanice koje su dokaz da on ne samo da je denuncirao tadašnjeg poslodavca OEBS, već je za to i dobijao nadoknadu. Janković umesto da odgovori na pitanja, preti tužbom i pozivao BIA-u da objavi informacije o njemu, znajući da BIA to ne sme da objavi informacije o svojim doušnicima i saradnicima. Vidimo šest meseci kasnije da je Janković blefirao kako bi skrenuo pažnju javnosti. Čekali smo šest meseci, ali smo videli da Janković nikoga nije tužio i da je slagao - kaže Matić za Nacionalni dnevnik.

Pročitajte još: ANTIDOT PODSEĆA NA POGAŽENO OBEĆANJE SAŠE JANKOVIĆA: Iako je najavio da će tužiti medije jer su preneli saznanje da je špijun službi bezbednosti, on to NIJE UČINIO!

Foto: TV Pink

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je ova Jankovićeva ćutnja rečita. Kaže da je Janković trebalo da bude iskreniji prema javnosti, ali je zadržao matricu ćutanja, čime je „možda više rekao“.

Podsetio je na ubistvo koje se Predraga Gojkovića iz 1993. koje se desilo u Jankovićevom stanu. Stanković kaže da je Janković na ovaj slučaj pokušao da stavi tačku velikim intervjuom koji je održao.

Imajući u obzir ovakav pristup, jednostavno je zaključiti da će i ovu objavu Antidota ignorisati. Kao što je izabrao da ćuti na pitanja o ubistvu u njegovom stanu. U ovom slučaju oceniće da je reč o propagandi koja se vodi protiv njega i ništa više neće reći. Prihvatio je manir da sklanja teme sa stola i pod tepih i to je kontradiktorno ideji da između građana i političara treba da budu čisti računi. Ovo je dokaz zašto je njegova politička zvezda potonula: setimo se da je pre samo godinu i tri meseca bio favorit, a da ga sada nema nigde. Ima rigidan stav prema javnosti i nesposoban je da odgovori na izazove i podeli svoju biografiju sa građanima, pa makar sadržala i kontraverze. Umesto da odgovori, pribegava odgovoru koji polarizuje političku scenu i kaže da je sve negativna kampanja protiv njega, što bih nazvao vrstom nezrelosti za učestvovanje u demokratskom političkom procesu - kaže Stanković, dodajući da se tako ne osvaja poverenje naroda.

Foto: TV Pink

Matić kaže da će Antidot nastaviti da insistira na odgovorima. Matić je prikazao mehanizam izbegavanja na odgovore kroz primer:

- Pitali smo Sašu Jankovića prošle godine o njegovom učešću u ratu. Janković je tada pozvao da se objavi njegov vojni dosije. Iz Ministarstva odbrane je traženo pismeno odobrenje od strane Jankovića kako bi se dosije objavio, ali je Janković rekao da je dao javno odobrenje. Uprkos pokušajima da mu objasnimo da javno odobrenje nije legitimno, te da pismeno jeste, Janković je odbio da potpiše, pa je dokument ostao skriven od očiju javnosti - kaže Matić, dodajući da je Janković znao da će tako biti budući da je pravnik.

- On nije u stanju da svoju biografiju podeli ni sa svojim glasačima niti najbližim saradnicima. Sve to mnogo utiče na njegov kredibilitet - kaže Matić.

Foto: TV Pink

Kada je reč o zamrzavanju članstva Kosova u Svetskoj carinskoj uniji, Stanković kaže da će mentori Kosova nastaviti da insistiraju na prostoru u međunarodnim organizacija, iako je Srbija nekoliko puta uspela da odbije zahteve za člansto u Interpolu, Unesku, UN. Sve ovo je, kako kaže, korak u borbi Srbije za maksimum svoje zaštite.

- Ovo je važan predkorak koji nas tera da realistično gledamo i tražimo rešenje koje će izbalansirati naše interese. Srbija ne sme da drži glavu u pesku i čeka da joj rešenje padne sa neba. Zamrzavanje članstva Kosova u Svetskoj carinskoj uniji je važna mala pobeda koja daje nadu da u perspektivi dođemo do uspeha. Bez malih trijumfa nema šanse za dugoročno rešenje - kaže Stanković.

Kada je reč o uključivanju SAD u pregovore Beograda i Prištine, Matić kaže da su SAD i te kako prisutne iako „nisu na sceni“.

- Oni su iza scene, a tu je i Rusija. Sve ovo je deo igre odmeravanja snaga i vidimo da je odnos snaga isti kao kada je reč o priznavanju kosovske nezavisnosti: pola sveta je priznalo nezavisnost, pola ne - kaže Matić, dodajući da postoji prostor za kompromis koji bi se zasnivao na uzajamnim ustupcima. Kako kaže, sve što se dobije u pregovaračkom procesu, predstavlja samo dobit, budući da se od 1999. godine pitanje Kosova rešavalo jednostrano.

- Sećamo se da je 2008. godine odgovor naših vlasti na proglašenje nezavisnosti KiM bilo paljenje ambasada čime smo se svrstali u držae trećeg sveta. Nije nam u interesu da naša deca sutra budu u sukobu, zato moramo da pokušamo da upravljamo procesima i da pokušamo da izvučemo maksimum - kaže Matić.

#Antidot

#Marko Matić

#Saša Janković

#Televizija Pink

'