AKTUELNO

Iz EU su prilikom najave nastavka razgovora u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine poručili da će se razgovarati i o intenzivnom periodu koji predstoji u ovom procesu.

Glavni pregovarači Beograda i Prištine, Marko Đurić i Avni Arifi, sastaće se sutra popodne u Briselu na još jednoj rundi razgovora, u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje direktorke za Zapadni Balkan u vropskoj službi za spoljne poslove (EEAS), Angeline Ajnhorst, saznaje Tanjug. Posle tri meseca pauze u petak u Briselu nastavlja se tehnički dijalog Beograda i Prištine.

Prema informacijama Tanjuga, glavni pregovarači Beograda i Prištine od 16 časova u petak trebalo bi da prvo održe bilateralne razgovore sa direktorkom EEAS za Zapadni Balkan, a zatim sledi i trilateralni sastanak.

Razgovori bi trebalo da traju dva dana, a nezvanično na agendi će se naći sva i dalje otvorena pitanja oko sporazuma postignutih do sada, a cilj je i priprema sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija. Taj sastanak je planiran za nedelju, 24. juna.

Iz EU su prilikom najave nastavka razgovora u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine poručili da će se razgovarati i o intenzivnom periodu koji predstoji u ovom procesu.

Prehodna runda tehničkih razgovora delegacija Beograda i Prištine održana je od 19. do 21. marta i tom prilikom nije ostvaren bilo kakav napredak po pitanju implementacije dogovorenih sporazuma koji se odnose na formiranje Zajednice sprskih opština, energetiku, most u Mitrovici, upravljanje prelazima i slobodu kretanja. EU je tada pozvala obe strane da intenziviraju svoje napore na implementacionim poslovima, uz podsećanje da je napredak u normalizaciji odnosa ključni element napretka na evropskom putu.

Umesto očekivanog napretka došlo je do dizanja tenzija između dve strane prvo zbog hapšenja glavnog pregovarača Beograda Marka Đurića na KiM, a zatim i zbog odbijanja prištinske strane da nastavi razgovore o formiranju Zajednice srpskih opština, na čemu inistiraju i Beograd i Brisel.

Priština je, naime, tražila da se prethodno razgovara o drugim temama kao što je pitanje energetike.

Kako do sada nije došlo do promene stava niti jedne strane u dijalogu postavlja se pitanje koliki je napredak moguće ostvariti tokom tehničkih razgovora u petak i subotu. Glavni pregovarač Beograda, Marko Đurić, pred ovu rundu tehničkog dijaloga najvio je da ”ne očekuje ništa” jer, kako je rekao, Priština nije spremna ni za dijalog ni za kompromis.

#EU

#Marko Đurić

'