AKTUELNO

Još jedan komad mobilijara sa inventarskim brojem Parlamenta, pronađen i vraćen Skupštini, saopštila je danas predsednica Narodne skupštine Maja Gojković.

Ovaj mobilijar se do sada nalazio u Sokobanji i Gojković je zahvalila građanima koji su se odazvali apelu za vraćanje slika, mobilijara i drugih umetničkih dela i predmeta, nestalih iz Narodne skupštine 5. oktobra.

Predsednica parlametna pozvala je građane koji imaju saznanja o umetničkim delima i drugoj kulturnoj baštini koja pripada Parlamentu da se jave i pruže informacije.

Nedavno su pronađene dve fotelje ukradene tokom paljenja Narodne skupštine, jedna je pronađena u beogradskom naselju Kaluđerica prilikom racije MUP-a, a druga preko sajta "Kupujem-prodajem".

Gojković je izjavila da su 5. oktobra iz zdanja Narodne skupštine ukradena mnogobrojna umetnička dela, mobilijar, kao i predmeti koji su poklon stranih delegacija i dodala da je time državi naneta nesaglediva šteta, jer su ukradeni značajni predmeti iz kulturnog nasleđa Srbije.

Ona je podsetila da se među ukradenim predmetima nalazi i 55 umetničkih slika, među njima dela Petra Lubarde, Milana Konjevića, Zore Petrović, Milana Keča, Milića od Mačve i mnoge druge, poznati "Salon", Kneza Pavla od čiste slonovače koji je stajao u diplomatskom salonu, lampe...

#Nameštaj

#Skupština Srbije

'