AKTUELNO

Predsednik Srbije potvrdio je novinarima u predsedništvu Srbije da se dijalog sa Prištinom nastavlja i istakao da srpska delagacija, kao i dosad, nema nikakve preduslove.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da je dobio poziv za nastavak dijaloga sa Prištinom i da će u nedelju doći do njegovog susreta sa Hašimom Tačijem.

Dobio sam zvaničan poziv i delegacija Srbije će svakako ići. Od petka će biti prisutna u Briselu na, za medije manje atraktivnom, sastanku, a u nedelju će doći do mog susreta sa Hašimom Tačijem, rekao je on novinarima.

Vučić je naglasio da nije važno koliko će sastanci da traju, to je, kaže, tehničko pitanje. Precizirao je da Srbija nema nikakve preduslove:

Foto: Tanjug

- Srbija nikada nije postavljala uslove za dijalog. Uvek smo bili spremni za dijalog, koji će početi u petak. Videćemo da li će se on produžiti i na ponedeljak, pošto je postojala takva ideja, jer se u ponedeljak održava međuvladina konferencija - rekao je on odgovarajući na pitanja novinara posle susreta sa srpskom decom iz Hrvatske.

Kazao je da nije optimista, niti pesimista, i da je posao državne delegacije da štiti interese našeg naroda.

Onima koji govore da treba da se poštuju neki drugi sporazumi, Vučić je poručio da moraju da pročitaju opšti sporazum o energetici iz 2013.koji ne govori o onome što bi oni želeli.

- To je generalni sporazum. Čak i za njega je potrebna implementacija Zajednice srpskih opština. Molim ih da pročitaju što su sami potpisivali i parafirali, da ne govore gluposti - poručio je albanskim političarima sa Kosova.

Vučić je rekao da je to, što oni govore, međutim sitnica na koju se čovek navikne, i da se on trudi da ih prećuti, da ne raguje na svaku glupost.

"Javno se otkriva albanska glad za severom Kosova"

Komentarišući izjavu Redžepa Hotija, predsednik šaljivo kaže da bi mogli da razmisle o Vojvodini, Šumadiji...

- Nisam znao da su Albanci i Bošnjaci isto. Postoji potreba kod dela Albanaca za formiranjem tzv. zelene transferzale, a na njenom putu nalazi se sever Kosova. Zato im smeta, zato su toliko gladni za severnim Kosovom! - kaže Vučić, dodajući da tu glad Hoti nije uspeo da sakrije.

Na pitanje kako reagovati ako Albanci krenu na sever Kosova, kaže da je isto to pitao novinare jednom prilikom, ali da nije dobio odgovor.

Naš posao je da uradimo sve da sačuvamo mir, stabilnost i sigurnost Srba na KiM. Dosad smo uspevali uprkos brojnim organizovanim incidentima koji su rađeni po komandi. Ovi incidenti nisu dramatičnih razmera, baš zbog naše odgovorne politike - kaže Vučić.

"Kada lopovi i veliki stručnjaci iz opozicije govore o meni, polaze od sebe"

Govoreći o izjavama opozicionih lidera, Vučić kaže da Srbiju vidi kao modernu, sigurnu i bezbednu zemlju, u kojoj pravna država funkcioniše i koja je ekonomski mnogo bogatija.

- To je politiku koju smo s uspehom dosad vodili, a oni su doveli državu do bankrotstva, urušili su joj ugled. Tadić nije video Si Đinpinga, nije pozivan 12 puta u Moskvu, nije otvorio pregovore sa EU! Mi smo uspeli da ozdravimo zemlju, da je dovedemo do toga da imamo suficit treću godinu zaredom - kaže Vučić.

Govoreći o svakodnevnim pokušajima kriminalizacije, Vučić kaže da je to jako tužno.

- Oni su izrodili najveće kriminalce: Đilasa, Jeremića. Oni su reketirali, pravili bankarski sistem pomoću kojeg su postajali biznismeni, ne vraćajući novac državi - podseća predsednik.

Foto: Tanjug

Kada govore o njemu, kaže, polaze od sebe.

- To je čudesna autoprojekcija i uvek zamišljaju šta bi radili da su na mom mestu - kaže Vučić.

Kaže da sanja da se o njemu za 50 ili 70 godina o njemu govori pozitivno i pita da li je to časno.

- Moja imovina nije uvećana od kada sam predsednik i oni neće nikada moćoi da shvate da postoje ljudi koji se rukovode drugim ciljevima, a ne njihovim - kaže Vučić.

Zapitao je kakva je njihova politika i rekao da ga nije strah da se ujedine "stručnjaci i lopovi".

- Ujedinjuju se za vraćanje u bankrotstvo, u prosečne plate od 330 evra. Gde će oni nas da vode? U bankrotstvo, propast. Za nas će ideje i budućnost Srbije biti vodilje, a ne tajkunski novac - kaže predsednik.

Kaže da je čuo mnogo puta od stranaca "Vučiću, sa tobom ne može da se pregovara dok si toliko jak, a Tači toliko slab". Zapitao je da li treba da odseče sebi noge da bi bio slab.

- Narod sve razume i oni koji ga potcenjuju mnogo greše - kaže Vučić.

Još kaže nije dobio odgovor odakle Jeremiću 200.000 evra od ambasade Katara u Berlinu. Kaže, ne plaši se nikoga, a opozicija je nervozna jer joj ponestaje novca.

Najavio je nove fabrike, nove puteve, nove turske investicije.

"Mnogi su gotovo zaplakali od tuge kada su čuli da je Cvetković živ"

Kada je reč o lažnoj otmici Stefana Cvetkovića Vučić kaže da mu je bilo važno da je pronađen živ i zdrav, te da su neki ovu vest dočakali gotovo sa suzama.

- Unapred su pisali da je ubijen i da će Vučiću leteti glava ako se to dokaže. Tužni su što je živ i zdrav, jer ih on ne interesuje, već samo kako da nešto prikače Aleksandru Vučiću - kaže predsednik.

Podsetio je na spinovanje u vezi Cvetkovićevog izveštavanja i istakao da je dovoljno strpljiv da odgovori na svaku besmislicu i svaku notornu laž.

#Aleksandar Vučić

'