AKTUELNO

Prema rečima predsednice parlamenta, jedna fotelja pronađena u beogradskom naselju Kaluđerica prilikom racije MUP-a, a druga u petak 15. juna preko sajta "Kupujem-prodajem".

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da su pronađene dve fotelje ukradene tokom 5.oktobra iz Narodne skupštine i poručila da će nastaviti da traga za ukradenom imovinom.

Gojković je istakla da su 5. oktobra prilikom paljenja Narodne skupštine, iz tog zdanja ukradena mnogobrojna umetnička dela, mobilijar, kao i predmeti koji su poklon stranih delegacija i dodala da je time državi naneta nesaglediva štata, jer su ukradeni značajni predmeti iz kulturnog nasleđa Srbije.

- Tu se nalazi 55 umetnickih slika Petra Lubarde, Milana Konjevića, Zore Petrović, Milana Keča, Milića od Mačve i mnoge druge, četiri značajna skulptorska dela, kao i materijalno nasleđe koje je 5. oktobra ukradeno iz ovog zdanja. Među njima je i poznati "Salon", Kneza Pavla od čiste slonovače koji je stajao u diplmatatskom salonu - rekla je Gojković.

Foto: Tanjug

Ona je dodala da je jedna fotelja pronađena u beogradskom naselju Kaluđerica prilikom racije MUP-a.

Tada je, kaže, pronađena određena količina narkotika i oružja, kao i fotelja na kojoj su inventarske tablice, što dokazuje da je ona vlasništvo Narodne skupštine.

- Posle 18 godina uspeli smo da vratimo jedan od desetine i desetine nestalih predmeta. Tu su vrlo skupocene lampe, stolovi, namestaj sa pocetak 20. veka, sve što je nestalo iz parlamenta je od neprocenjive vrednosti - istakla je ona.

Druga fotelja je, prema Gojkovićevim rečima, pronađena u petak 15. juna preko sajta "Kupujem-prodajem". Fotelju na tom sajtu primetio je skupštinski službenik koji nije hteo pred medije, ali je poručio da neće odustati od vraćanja svih ukradenih predmeta.

Foto: Tanjug

Gojković je navela da je telefonom pozvala prodavca koji ju je uputio na ženu koja je kupila fotelju i koja je odmah pristala da je donese u Skupštinu.

- Ona je bila šokirana saznanjem da je taj predmet ukraden. Zamolili smo je da dođe u petak uveče u zgradu Narodne skupštine i da donese fotelju što je i učinila…mi smo joj zahvalni na tome - rekla je Gojković i apelovala na građane da paze šta kupuju i da, ukoliko primete inventarsku oznaku, kontaktiraju skupštinu.

Gojković veruje da će pronalazak umetničkih slika ići teže, jer se njihova prodaja uglavnom ne oglašava putem sajtova i poručila da se građani zaintresuju kod svojih poznanika ukoliko primete da imaju sliku Konjevica, Lubarde, Zore Petrović...

- A možda proradi građanska svest nekog ko je učestvovao u nemilim događajima 5. oktobra - rekla je ona i dodala da su ljudi koji su krali znali vrednost tih umetnina i da nije reč o amaterima.

Gojković je dodala da će se potruditi da nađu sredstva da se u Narodnoj skupštini napravi izložba onoga što je oduzeto, te da će se nastojati da u saradnji sa medijima fotografije i spiskovi budu dostupni svim građanima u cilju vraćanja našeg kulturnog nasleđa.

#Maja Gojković

#Skupština Srbije

'