AKTUELNO

Gosti Novog jutra Nikić, Dragišić i Petrić komentarisali su proteste, nestanak novinara, širenje lažnih vesti i istakli da je reč o pokušaju podrivanja vlasti, destabilizacije iste, kao i smanjenju poverenja građana u aktuelnu vlast, kako bi se predsedniku Vučiću lakše "poljuljala fotelja".

Govoreći o aktuelnim dešavanjima koja ovih dana pune naslovnice dnevne štampe, a pre svega o navodnom protestu zbog poskupljenja goriva, navodnom nestanku novinara Stefana Cvetkovića i navodno zatrovanoj vodi u Beogradu, pukovnik u penziji Slavko Nikić kaže da je ozbiljne blokade puteva video na prostoru KiM 1998. godine kada je zločinačka organizacija UČK uz pomoć svojih mentorapresekla komunikaciju između Peći i Prištine. Kada je reč o zatrovanoj vodi, Nikić ima informaciju da je voda navodno bila zatrovana samo na Paliluli i da je u to umešan jedan policijski službenik.

- Sećam se navodnog nacionalnog trovanja na KiM u Prištini i očima sam gledao kada vozila iz pravca Podujeva navodno zatrovane prevoze u KBC u Prištini. Dakle, ovi scenariji su već viđeni i mogući su kada ljudi nemaju dobru nameru prema svojoj zemlji. Ako sve to uzmemo u obzir i povežemo sa terorom u saobraćaju koji trpimo ovih dana, jasno je da je ova ideja nije stvorena kada jew gorivo bilo aktuelno, već onda kada je stvorena ideja velike Albanije, samim tim ideja slabljenja Srbije iznutra - kaže Nikić, dodajući da je 1878. godine zacrtana ideja velike Albanije.

On je istakao da su lažne vesti posao za MUP, a das vi srpski veteran Kosova i Metohije treba da se zgusnu u redove i spreme se za ono što dolazi posle.

- Sve ovo smo već videli na prostoru KiM i niko ko je učestvovao u ovakvim događajima nije se pokazao kao patriota, već kao protivnik države. Moramo da zauzemo gvozden stav - kaže Nikić za “Novo jutro”.

On podseća da se ratni zločinci i kriminalci danas posmatraju i uvažavaju kao političari. Ministru MUP poručuje da ne toleriše uličnim gusarima i traži strožu kaznu za one koji su pretukli čoveka u Borči i oteli mu tašnu.

- Zaustavljanje saobraćaja ima svoju težinu: možda je neko u koloni u Hitnoj pomoći umro zbog toga! A organizatori su oni koji su 2000. kidnapovali moje saborce i prodavali ih Haškom tribunalu, oni koji su prodavali fabrike, radnike i treba onemogućiti zločinačkom udruženju da ponovo dođe na vlast - kaže Nikić.

Foto: TV Pink

Prof. dr Zoran Dragišić sa Fakulteta bezbednosti je podsetio na poplave 2014. godine kada je država odlično i adekvatno reagovala uprkos informacijama da po Obrenovcu plutaju leševi.

Propagandni udar protiv države bio je izuzetno jak. Setimo se navodne štetnosti vakcina, epidemije raka, umiranja zbog nebrige lekara... Iz lične perspektive kažem da ništa od ovog nije tačno. Zatrovana voda je lukavo osmišljena, jer se skreće pažnja na ugroženost zdravlja građana. Ovo je pokušaj urušavanja autoriteta države, izmišlja se da se Kosovo prodaje, da postoji tajni papir, i naravno da od toga nema ništa - kaže Dragišić.

Najglasniji su, kaže, oni koji su već upropastili zemlju ranije.

- Cilj lažnih vesti je da se razvije nepoverenje u narodu, da se narod ubedi da vlast ne brine za njega, da se građani ubede da Srbiju pritiskaju neprijatelji, te da se potpuno izgubi poverenje. Ovo je metoda psihološko-propagandnog rata, a Srbija nije prva koja se nalazi na njenom udaru i ne dešava nam se ovo prvi put u istoriji - kaže Dragišić, pozivajući građane da ne veruju u spinove.

Foto: TV Pink

Stručnjak za bezbednost Milan Petrić kaže da nasilje rađa nasilje, te da protest apsolutno nije bio spontan.

- Možda je bio spontan prvog dana i da su imali pregovaračkog smisla, rešili bi problem još tada. Mislim da MUP tokom blokade nije iskoristio sva ovlašćenja, već je išao linijom manjeg otpora - kaže Petrić za "Novo jutro".

Podseća da je psihološki rat podgrupa specijalnog rata i kaže da se treba vratiti u 90-e godine.

- Setimo se Račka gde smo imali niskobudžetni scenario kojim je opravdan krvavi rat samo zato što je pridobijena javnost - kaže Petrić.

Foto: TV Pink

Govoreći o nestanku novinara, on kaže da jedva čeka rezultate istrage. Podseća da je posao MUP transparentan i ističe da očekuje da će biti urađen odličan posao.

Nikić podseća da poligraf nije materijalni dokaz, ali je odličan putokaz.

Cvetković je samo tačno rekao svoje ime i prezime i utvrđeno je da je prisutan samo DNK novinara. Ide se na Srbiju đonom! Od Srbije žele da stvore sliku da je nesigurno mesto za život. Sada kada treba da se borimo za KiM, neko stavlja klipove u točkove i predstavlja se velikim Srbinom. Zamolio bih Sašu Jankovića da nastavi da radi svoj posao, da ne bi vrlo brzo došao u situaciju da dođe do kancelarije Zaštitnika građana da traži zaštitu. Neka Janković prestane da voli Srbiju na štetu Srba, odnosno Srba sa KiM. Neka ne zloupotrebljavaju nečiju tolerantnciju ili da u ime demokratije ponovo čine krivična dela koja su činili od 2000. pa do predaje njihove vlasti - kaže Nikić.

Dragišić kaže da je slučaj novinara ozbiljan i da je reč o montiranom slučaju.

- Ovo je pokušaj destabilizacije Srbije. Setimo se šta se desilo u Slovačkoj! Stvara se slika da u državi postoji mafija koja je jača od države. Ovaj slučaj je imao za cilj da se izazove haos i destabilizacija. Moguće da je cela situacija banalna, ali ne verujem. Mislim da je ovo izrežiran scenario. Srbija je kandidat za članstvo u EU i treba naše partnere u Evropi obavestiti o ovome - smatra Dragišić.

Foto: TV Pink

On podseća da je mnogo slučajnosti koje su vremenski povezane. Kaže da je jedini legitiman način da se Vučić sruši - da opozicija izađe na izbore i pobedi ga. Svi drugi načini za njegovo rušenje su nelegitimni.

- Protest je legalan i legitiman, ali samo ako se odvija po zakonu - podseća Dragišić.

#Novo jutro

#Zoran Dragišić

'