AKTUELNO

Nakon što je saopšteno da su grčki i makedonski premijeri postigli dogovor da novo ime za Makedoniju bude Republika Severna Makedonija, usledile su reakcije političara iz obe zemlje.

Ovo je kapitulacija Zaeva, kaže lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski. Postignut "loš dogovor", ocenjuje grčka Nova demokratija.

Lider opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski zatražio je od makedonskog premijera Zorana Zaeva da mu dostavi dogovor sa Grčkom o rešavanju spora oko imena.

Na pres-konferenciji u sedištu te partije, Mickoski je rekao da "takav dogovor predstavlja prihvatanje svih grčkih stavova", javila je MIA. Dodao je da, ako je Zaev prihvatio promenu Ustava i unutrašnju i spoljnu upotrebu novog imena, onda je to "kapitulacija Zaeva".

Prema rečima Mickoskog, Zaev je pokazao "nestabilnost, nedostojanstvenost i kontinuiranu promenljivost" sopstvenih ličnih stavova, navodi MIA.

Mickoski je ukazao na to da je Zaev na početku bio protiv promene Ustava, ali da je posle prihvatio geografsku odrednicu i reviziju Ustava. Lider VMRO-DPMNE smatra da je Zaev "prošvercovao" rešenje, prikazujući novi naziv Republika Severna Makedonija kao epohalno rešenje.

Micotakis: Sa Skopljem postignut "loš dogovor"

I lider grčke stranke Nova demokratija Kirjakos Micotakis ocenio je da je dogovor koji je postigao grčki premijer Aleksis Cipras sa Skopljem "loš" i protivan onome što većina Grka želi.

- Želim da budem apsolutno jasan. Cipras nema političku legitimnost da obaveže ovu zemlju potpisivanjem dogovora koji nema podršku njegove sopstvene vlade- rekao je Micotakis.

Istakao je da je postignut "loš" dogovor koji je protivan onome što većina Grka želi, prenosi ANA. Prema njegovim rečima, "neki ljudi to ne razumeju, ili što je još gore, ne žele da razumeju".

Micotakis će se u sredu sastati sa grčkim predsednikom Prokopiosom Pavlopulosom i sa njim razgovarati o toj temi.

#Atina

#Skoplje

'