AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika i gradski menadžer ističe da opoziciju ne zanima Beograd niti život građana prestonice, već su u političkoj borbi samo zarad ličnih interesa i bogaćenja. On podseća na rezultate izbora za Beograda koji jasno dokazuju da građani žele kontinuitet politike SNS.

Beograd je juče dobio 74. gradonačelnika, prvog lekara posle 24 godine. Odbornici Skupštine grada postavili su na čelo Beograda postavili su dosadašnjeg direktora Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj dr Zorana Radojičića.

Govoreći o jučerašnjoj burnoj sednici Skupštine grada, zamenik gradonačelnika i gradski menadžer Goran Vesić, kaže da grupa odbornika okupljena oko Dragana Đilasa nema nameru da učestvuje u radu Skupštine, već da je opstruiše.

- Sećate se da Đilas u prethodnom sazivu nije bio ni na jednoj sednici, iako je redovno primao platu. Ne interesuje ga život Beograda već ostvarivanje političkih ambicija. Ovo je sada više nego jasno - kaže Vesić za "Novo jutro".

Foto: TV Pink

Kako ističe, pobeda SNS na beogradskim izborima je ubedljiva i ne pamti takav trijumf u prestonici. Ipak, odbornici opozicije pokušavali su sprečavanje konstituisanja gradske Skupštine, a samim tim su pokušali da prekroje volju građana Srbije.

Izađe za govornicu Nikola Jovanović, potpredsednik stranke Vuka Jeremića i govori o korupciji, o nekakvih 6 milijardi evra. Čovek ne zna ni koliko iznosi budžet grada! I lepo ga pitam šta radi ovde, kad mu je šef optužen u međunarodnom kriminalnom lancu! Govorite nam o korupciji, a sama stranka je umešana u korupciju! Napravili su od svoje nevladine organizacije međunarodnu perionicu novca, koristili su položaj predsednika GS UN kao paravan za mutne radnje. Partneri su im uhapšeni u Americi pod optužbama za korupciju - kaže Vesić.

On je podsetio na jučerašnju izjavu Dragana Đilasa: "SNS i koalicioni partneri osvojili su 61 odsto glasova na izborima za Beograd, što znači da 49 odsto građana nije zadovoljno kako je SNS pre izbora vodio prestonicu".

- Pa, 61 plus 49 je 110! Izađe čovek i kaže "išao sam u Matematičku gimnaziju, a ne znam u koju je školu išao Vesić". Ja sad njega pitam u koju je osnovnu išao kad ne zna da sabere dva broja! Možda je išao u Matematičku, ali ne znam u koju je osnovnu, jer se sabiranje do sto uči u osnovnoj - poručio je gradski menadžer.

Vesić podseća i na optužbe za fašizam Sande Rašković Ivić, a sama govori da su "Oluja" i "Bljesak" legitimne akcije.

- S jedne strane je grupa gubitnika i s druge strane ljude koji rade - kaže zamenik gradonačelnika.

Foto: TV Pink

Đilasov Savez za Srbiju Vesić je nazvao Savezom za krađu Srbije.

- Glavna primedba im je bila to što je Radojičić za kandidata izabran na sednici GO SNS. Od kad je politike, tako se radi. Janković je tražio da bude premijer, nije imao ni jedan mandat. Đilas nije dolazio na sednice, tražio je da bude gradonačelnik: imamo opoziciju koju grad ne interesuje - nisu bili u Ripnju, Altini, Kaluđerici, ali su zato bili u Hongkongu više puta - kaže gradski mendžer.

Kako kaže, SNS je vlast koja radi, koja ima viziju i konkretne planove i projekte. SNS ima tim za Beograd i deo tog tima je i dr Zoran Radojičić.

- Poštujemo zakone, vodimo politiku kontinuiteta i nastavićemo da razvijamo svaki deo Beograda. Prestonica nije više samo na Terazijama i to je naš najveći uspeh - kaže Vesić.

Izgradnja infrastrukture i očuvanje duha grada prioritet gradske vlasti

Ozbiljno ćemo se pozabaviti problemom divlje gradnje i to je nešto što u Beogradu neće biti tolerisano, rekao je zamenik gradonačelnika. U Beogradu može da se gradi, dobije se građevinska dozvola, plati se ono što je potrebno i gradi se, dodao je Vesić.

On je istakao da je jedan od najvećih uspeha u poslednje četiri godine to što Beograd više nije samo na Vračaru ili Terazijama, već na celoj svojoj teritoriji i svaki deo grada se ravnomerno razvija.

Beograd je veći od svakog ko se nalazi na njegovom čelu, bilo da je u pitanju gradonačelnik, njegov zamenik, članovi Gradskog veća ili direktori, jer mi smo svi prolazni, a Beograd je večan. Naše je da u okviru mandata pokušamo da napravimo što više dobrih stvari za naš grad i ostavimo ga u boljem stanju nego što smo ga dobili. Beograd je danas svakako u boljem stanju nego 2014. godine i siguran sam da će isti slučaj biti i 2022. godine u odnosu na 2018. godinu. Ako tako razumemo posao, onda ga dobro radimo – kazao je Vesić.

Govoreći o Beogradu u 21. veku, zamenik gradonačelnika je rekao da njegova osnovna osobenost treba da bude izgrađena infrastraktura.

– To je Beograd sa metroom, novim mostovima, dva tunela, onim koji će povezati Savu i Dunav od sadašnje Autobuske stanice do Bulevara despota Stefana i tunel Topčider, koji će izlaziti kod Autokomande i deo je završetka Mosta na Adi. Moramo takođe da kompletno uradimo saobraćajnice jer smo već počeli sa izmeštanjem korita Topčiderske reke kako bismo proširili Bulevar patrijarha Pavla na šest traka. Sa republikom završavamo obilaznicu oko Beograda, spoljni i unutrašnji magistralni prsten, što će omogućiti lakše kretanje po gradu. Do kraja godine izdaćemo dozvolu za spalionicu u Vinči, autobuska stanica na Novom Beogradu je počela da se gradi, republika treba da završi zgradu na Prokopu, a mi ćemo raditi pristupne saobraćajnice sa auto-puta. Naravno, radiće se i fasade, ove godine njih 190, od kojih 70 u centru Zemuna, urbani džepovi, kružni park u Donjem gradu i još mnogo sličnih sadržaja – kazao je Vesić.

Foto: TV Pink

On je podsetio da će 18. juna biti otvoren tender za rekonstrukciju Karađorđeve, a odmah zatim i tender za rekonstrukciju Trga republike.

– Pasarela iznad Bulevara vojvode Bojovića biće u punoj funkciji do proleća, gondola koja će povezati ušće sa Kalemegdanom počeće da se gradi na jesen, a tu su i Blok 18 preko puta Beograda na vodi, stambeno-poslovni blok Makiško polje, gde će biti i prva stanica metroa, leva obala Dunava od Pančevačkog do Pupinovog mosta, marina Dorćol koja će biti pretvorena u Naučno-istraživački centar „Nikola Tesla”, počeće i projekat „Beko”, a do kraja godine počeće i uređenje kompleksa stare pivare u Skadarliji – kazao je Vesić, naglasivši da je uz izgradnju infrastrukture najvažnije očuvati duh grada.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da će se u naredne četiri godine rešavati problem buke koji osećaju mnogi građani, posebno građani delova Starog grada, Savskog venca, Novog Beograda.

– Moramo da nađemo meru. Mi smo grad u kome postoji noćni provod i zbog čega ljudi, između ostalog, dolaze, ali ljudi imaju pravo na miran san i da ih niko ne ometa. Rešićemo prvo problem točenja alkohola posle radnog vremena, naći ćemo način da to ne može da radi bilo koji lokal. Uradićemo građevinska pravila šta sve treba da imaju lokali koji emituju muziku posle dozvoljenog radnog vremena. O tome već razgovaramo sa predstavnicima Građevinskog, Mašinskog i Arhitektonskog fakulteta i ko bude hteo da emituje muziku moraće da ima pravilnu zaštitu od buke. Zajedno sa ovim fakultetima napravićemo tačnu proceduru i šta tačno lokal koji emizuje muziku treba da ima – objasnio je Vesić.

Kada je reč o grafitima, Vesić je naglasio da će to biti jedan od poslova kojima će se grad baviti i ubuduće.

„Gradska čistoća” će obezbediti nove mašine za čišćenje grafita, a uvešćemo i tehnologiju takozvanog „tečnog stakla” na fasadama koje sada radimo. To će biti obaveza na novim zgradama, a na zgradama koje su pod zaštitom države, mi ćemo to uraditi – kazao je Vesić.

#Goran Vesić

#Novo jutro

#Opozicija

'