AKTUELNO

Gradski menadžer je istakao da građani Srbije imaju pravo da znaju odakle se lider Narodne stanke finansira i da li je novcem koji mu je uplatio kineski tajkun finansirao i izborne kampanje. Kako kaže, očekuje da će nadležni organi ispitati poreklo Jeremićevog novca i delovati u skladu sa zakonom.

Vest koja je šokirala javnost Srbije jeste otkriće da je lider Narodne stranke Vuk Jeremić sarađivao sa kinskim tajkunom koji mu je uplatio 5,3 miliona dolara i koji je uhapšen zbog pronevere 38 miliona dolara. Goran Vesić, gradski menadžer ističe da narod mora da zna kako se Jeremić finansira, budući da je reč o političaru koji ima svoju stranku i institut koji posluje u Srbiji.

Pročitajte još: PAO SARADNIK VUKA JEREMIĆA: Kineski tajkun uhapšen zbog pronevere miliona, a lideru Narodne stranke uplatio 1,3 MILIONA DOLARA!

Foto: TV Pink

- Moramo znati poreklo novca koji dolazi u Srbiju. Podsećam vas da je Jeremić prema procenama medija u predsedničkoj kampanji potrošio preko sedam i po miliona evra, a za to je dobio 206.000 glasova ili 5,66 odsto, odnosno skoro duplo manje od Belog Preletačevića koji nije potrošio skoro ništa - kaže Vesić za "Novo jutro".

On podseća da se Vuk Jeremić često hvalio odlascima u Hongkong i boravio je tamo, po sopstvenom priznanju, više od deset puta. Sad se, kako kaže Vesić, vidi i zašto je odlazio u Kinu.

Pročitajte još: Jeremić se BAHATIO PO HONGKONŠKIM HOTELIMA dok je dogovarao saradnju sa kineskim tajkunom! (FOTO)

Osim dvojice uhapšenih u Americi, Patrika Hoa i šeika Tidijana Gadioa, imamo i novu priču, vezu sa kineskim tajkunom Ji Jianmingom, vlasnikom kompanije CEFC koja se bavi prodajom nafte. Jiaming je u Kini optužen i protiv njega se vodi nekoliko postupaka zbog korupcionaških afera. Jeremić je 2013. godine tražio saglasnost Skupštine Srbije da bude savetnik u toj kompaniji - kaže Vesić i podseća da je lider Narodne stranke "najuren" iz kabineta Zorana Đinđića zbog sumnjivih kontakata sa određenim ambasadama.

Foto: TV Pink

Vesić ističe da je Jeremićeva politička karijera uvek bila vezana za neki sumnjiv biznis, a ovaj slučaj ocenjuje kao ozbiljan međunarodni korupcionaški skandal.

- Jeremić plasira lažne afere, napada Vladu, osniva odbore i narod mora da zna od kojeg novca se ovo radi. Očekujem reakciju nadležnih organa - kaže gradski menadžer.

Prof. dr Milovan Stanišić, predsednik Univerziteta "Singidunum" kaže da su ovakvi poslovi teški za otkrivanje i da su slične manipulacije poznati u prošlosti.

- Potrebno je pooštriti mere kako bi se lakše otkrio tok novca i to za šta se on koristi - ističe Stanišić.

Foto: TV Pink

Milan Dobromirović, urednik političke rubrike u dnevnom listu "Infromer" podseća da je moguće da je bilo još uplata Jeremiću "ispod žita", a da su cifre koje znamo, samo one zvanične.

Otvara se važno pitanje: da li je Jeremić ovim novcem finansirao predsedničku kampanju i da li je finansirao kampanju za gradske izbore, zajedno sa Draganom Đilasem i Sašom Jankovićem. Istražni organi moraju napraviti presek njegovih finansija i otkriju da li je ovaj novac prljav. Ukoliko jeste prljav, agencija za borbu protiv korupcije mora da pokrene postupak i utvrdi mu poreklo. A, ako se utvrdi da je Jeremić svesno ili nesvesno učestvovao u pranju para, sledi mu ozbiljna kazna, do pet godina zatvora ili će mu se čak suditi za organizovani kriminal ako je svesno ušao u priču - kaže Dobromirović za "Novo jutro".

Vesić ističe da Jeremićev institut CIRSD ne potpada pod odredbe Agencije za borbu protiv korupcije, iako je jasno da ga je Jeremić koristio kao političku stranku sve dok nije osnovao političku stranku.

- Institut mu je bio stranka i promovisao se preko njega. Institut je bio paravan za političku karijeru i taj vakum u zakonu je iskorišćen i zloupotrebljen - kaže gradski menadžer.

Jeremić je, kako kaže, sklon lažima, pa je tako građane Srbije lagao za iznos svoje plate u Generalnoj skupštini UN, o tome koliko je država priznalo nezavisnost Kosova posle fijaska na Međunarodnom sudu pravde.

- Srbija je Jeremiću plaćala tri miliona dolara za putne troškove! Njemu politika ne znači da učini nešto dobro za ljude, već da sprovede sopstvene interese i interese svojih finansijera - kaže gradski menadžer.

Govoreći o pokušaju Albanaca da ugroze manastir Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji, Stanišić ističe da ovo nije ljudski, niti je moralno.

- Korsite svaku priliku koja im se nametne da vrše nasilje, otimaju imovinu, vrše pritisak na srpske manastire. Međunarodna zajednica je dosad ćutala, ali se nadam da će otvoriti oči i malo više pažnje obratiti na naše svetinje - kaže profesor Stanišić.

Dobromirović ističe da nije reč ni o čemu novom.

Foto: TV Pink

- Pokušavaju da legalno praktično odseku Srbe sa severa KiM. Imaju u planu da izgrade 620 kilometara puta kojim će da presecanju njive, zemljišta, dolazak do manastira ili imanja i na taj način se ljudi odsecaju i primoravaju da odu - kaže urednik "Informera", dodajući da je ovo mnogo perfidnije od formiranje vojske Kosova.

Govoreći o kandidaturi Siniše Malog za ministra finansija, Vesić kaže da je Mali doprineo finansijskoj stabilizaciji Beogada. On je naglasio da je jasno da neko ko je uspešno vodio Beograd može da bude ministar finansija.

- Mali i ja smo radili zajedno, to su bile četiri burne godine za Beograd. Zatekli smo 1,2 milijarde evra duga samo u kasi i gradska preduzeća su bila pod bankrotom. On je dao veliki doprinos finansijskoj stabilizaciji Beograda - rekao je Vesić.

Kako kaže, Beograd učestvuje sa 40 odsto BDP-a Srbije.

- Za nas u Beogradu će biti posebno drago da je na čelu Ministarstva finansija neko ko razume Beograd i njegove probleme. Očekujemo dobru saradnju - kazao je Vesić.

Prema njegovim rečima, do 9. juna znaćemo ko će biti gradionačelnik, to će biti neko od 64 kandidata sa liste SNS za gradsku skupštinu, a odluku će doneti stranački organi.

#Goran Vesić

#Novo jutro

#Vuk Jeremić

'