AKTUELNO

Još jedan blizak saradnik Vuka Jeremića i njegove organizacije CIRSD kineski tajkun Ji Jianming uhapšen je početkom maja zbog pronevere 38 miliona dolara.

Na listi imena koja su upletena u međunarodnu korupcionašku aferu, pored nekadašnjih ministara Hongkonga i Senegala, našao se i Ji Jianming, osnivač CEFC, jedne od najmoćnijih kineskih naftnih kompanija.

Foto: TV Pink

Kineskog tajkuna su u martu privele na ispitivanje tamošnje vlasti zbog sumnje da je proneverio milionski iznose, a mediji prenose da su i on, kao i ranije uhapšeni ministri, bili u finansijskoj vezi sa Vukom Jeremićem.

Foto: Tanjug

Da razlozi za sumnju postoje potvrđuje i pisanje "Blica", prema kojem je upravo ova kineska kompanija na račun Jeremićeve organizacije uplatila više od 1,3 miliona dolara.

Alarmantna je i činjenica da su i uhapšeni Patrik Ho i šeik Tidijan Gadijo, kao i Vuk Jeremić, bili ministri u vladama Hongkonga, Senegala i Srbije i da su se okupili pod krovom Ujedinjenih nacija.

Sa osnivačem kineske komapnije Ji Jianmingom Jeremić se prvi put sastao 2013. godine u Hongkongu. Nekadašnji ministri Hongkonga i Senegala bili su saradnici Jeremićeve nevladine organizacije i konsalting firme, a optuženi su u SAD da su podmićivali predsednika Čada i ministra spoljnih poslova Ugande, kako bi kineskoj kompaniji obezbedili pravo na tamošnje zalihe nafte.

Da postoji povezanost Vuka Jeremića sa osnivačem kompanije CEFC, koja mu je uplatila 1,3 miliona dolara, potvrđuje i podatak da se sam Jeremić Skupštini Srbije u septembru 2013. godine obratio sa molbom za mišljenje da li je sukob interesa da uđe u ovu kinesku kompaniju.

Da je susreta sa kineskim tajkunom zaista bilo potvrđuju i pisani tragovi u vidu saopštenja na sajtu CEFC-a, a nakon sastanaka, kako prenose mediji, novac je pristizao na Jeremićeve račune.

Foto: TV Pink

#Hapšenje

#Kina

#Vuk Jeremić

'