AKTUELNO

Potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je Srbija zainteresovana da se reši ubistvo Olivera Ivanovića, ali da ne vidi i spremnost prištinskih vlasti.

On je ukazao da nema razmene podataka u vezi sa time i apelovao na Euleks da se ozbiljnije uključi u rešavanje tog slučaja.

Upitan ima li rezultata istrage o ubistvu Ivanovića, Stefanović je rekao da je to tužilačka istraga, ali da se Srbija trudila da pozove Euleks, Kosovsku policijsku službu i međunarodnu zajednicu da izvrse pritisak da istraga ide brže, kao i da se intenzivnije razmenjuju podaci kako bi se otkrile ubice i organizatori što, kaže, nije slučaj.

- Srbija je zainteresovana da se ovo ubistvo reši i nemamo prepreku da u tome učestvujemo, šta god treba da uradimo da do toga dođe, međutim, ne vidim želju druge strane - rekao je Stefanović novinarima.

On je dodao da su se u prvim danima posle ubistva, iz Prištine čule političke floskule i insinuacije, kako bi se loptica prebacila na Beograd.

- Kada nema istrage, rezultata, nema snimaka, nema razmene informacija, nema ničega, čini mi se da ne postoji volja druge strane - rekao je ministar.

Stefanović je apelovao na Euleks da ozbiljno shvati ulogu koji ima na KiM i da se na najozbiljniji način uključi u rešavanje tog slučaja.

- Mi ćemo prihvatiti svaki poziv, učestvovati na svakom sastanku, da pokažemo da su naša policija i tužilaštvo, koje vodi istragu, zaniteresovani da se ubistvo reši. Nažalost, spremnost druge strane ne vidim i nisam siguran da li će je biti - rekao je Stefanović.

Srpska policija potpuno spremna da spreči ilegalne migracije

Stefanović je izjavio da je srpska policija u potpunosti spremna, kada je reč o sprečavanju ilegalne migracije i pozvao na zajedničke patrole.

On je, u izjavi novinarima, kazao da niko ne može da kaže kakva će ova godina biti u tom pogledu i dodao da Srbija prati razvoj situacije. Stefanović he ukazao da vraćanje migranata prema Bugarskoj dobro funkcioniše, ali ne i na najbolji način sa Makedonijom, za šta se nada da će se poboljšati narednih meseci. Migratorni talas, prema njegovim rečima, oscilira.

- Što se tiče prelaza migranata u zemlje koje su zapadno od nas, postoji takav tok, ali nije prevelik. Nastavljamo da pratimo situaciju i jačamo naše mere zajedno sa tim zemljama - rekao je on.

Stefanović je pozvao na zajedničke patrole, podsećajući da je to obaveza Hrvatske da bi ušla u zonu Šengena, a nama jedan od uslova iz Poglavlja 24. Kazao je da je direktor policije u stalnoj komunikaciji, s tim u vezi, sa hrvatskim kolegama.

- Srpska policija je potpuno spremna i sarađuje sa Fronteksom, koji redovno dolaze i prisutni su na našim prelazima - objasnio je Stefanović. Ukazao je da i nova oprema pomaže u efikasnijoj borbi protiv ilegalne migracije.

- Jedan deo ljudi svakako će ilegalno ulaziti i dalje u zemlju, ali postoje zakoni i mere za rešavanje tih problema - naglasio je on.

Stefanović je ponovio da je za rešenja problema ilegalne migracije neophodno da EU donese celovitu politiku kojom će se obratiti ne samo članicama, već svim zemljama Evrope.

#Nebojša Stefanović

#Priština

'