AKTUELNO

OEBS je potvrdio da su radovi obustavljeni i da je teška mašinera uklonjena iz zaštićene zone.

Misija OEBS na Kosovu sa zabrinutosću prati nelegalne radove na putu, koji traju od juče u Specijalnoj zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani i pozdravljamo odluku od ovog popodneva da se ti radovi obustave, saopšteno je na zvaničnoj stranici OEBS na Fejsbuku.

OEBS podseća da se svi radovi unutar Specijalne zaštićene zone moraju ugovoriti kroz Savet za implementaciju i posmatranje.

Pozivamo sve strane da potraže međusobno prihvatljivo rešenje u skladu sa kosovskim zakonima i međunarodnim obavezama - navodi se na stranici OEBS-a na Fejsbuku.

Zahvaljujući nizu međunarodnih inicijativa tokom dana, kosovske vlasti su obustavile nelegalne aktivnosti na radovima na putu u zaštićenoj zoni manastira Dečani.

- Nadamo se da će kosovske vlasti ubuduće poštovati svoje zakonodavstvo i međunarodne obaveze - objavila je na Tviteru Eparhija Raško-prizrenska SPC.

Eparhija raško-prizrenska SPC saopštila je ranije danas, povodom početka radova na magistralnom putu Dečani-Plav, kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, da kosovska vlada na najgrublji način ugrožava jedan od najznačajnijih UNESKO spomenika na Balkanu i da se radovi sprovode protivno kosovskom zakonu i standardima UNESKO.

Pročitajte još: SAČUVANA SRPSKA SVETINJA: Stopirani radovi kod Dečana!

#Kosovo

#Manastir

#OEBS

'