AKTUELNO

Oni traže hitnu reakciju međunarodne zajednice i pritisak na kosovske institucije da odustanu od grubog kršenja zakona o Specijalnim zaštićenim zonama.

Trinaest nevladinih organizacija sa Kosova i Metohije danas je uputilo apel međunarodnoj zajednici da se onemogući nastavak nelegalne gradnje magistralnog puta Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani.

Nastavak gradnje ovog puta predstavlja još jedan u i nizu udaraca za vladavinu prava na Kosovu, navodi se u saopštenju nevladinih organizacija, potpisnica apela.

U dopisu koji je dostavljen medijima navodi se da arbitrarno kršenje zakona i korišćenje sile, uprkos jasnom stavu međunarodne zajednice da to ne čine, predstavlja još jedan dokaz da osnovni postulati na kojima su institucije Kosova trebalo da budu izgrađene, a to je pre svega vladavina prava, apsolutno ne funkcionišu.

Mi se sa pravom pitamo, šta možemo da očekujemo onoga trenutka kada se međunarodna zajednica povuče sa Kosova. Na koji način će tada, oslobođena od svih stega vlada Kosova i kosovske institucije tretirati prava nevećinskih zajednica", navodi se u protestu 13 NVO, koje pozivaju i institucije u Prištini da odustanu od "pogubnog ponašanja i vrate se na put dijaloga sa predstavnicima međunarodne zajednice i Srpske pravoslavne crkve".

U potpisu ovog apela su: Nova društvena inicijativa, Centar za zastupanje demokratske kulture, Centar za razvoj ljudskih potencijala,

Ekologika, NVO AKTIV, NVO Za život, Pod srećnom zvezdom Zvečan, Santa Marija, Inicijativa za društvene inovacije Zvečan, Žensko pravo, Omladinski klub “Wake up”, Omladinsko edukativni klub “Sinergija” i Centar za razvoj žena.

#Kosovo

#Manastir

'